Krónikus betegségek, amelyek esetén segíthet a masszázsmedence

A masszázsmedencére még mindig elsősorban a pihenés és a kikapcsolódás eszközeként gondolunk, holott számtalan orvosi kutatás bizonyítja pozitív hatásait a testre. Az izom- és ízületi fájdalmak csökkentése mellett a vérkeringésre is előnyösen hat.


A masszázsmedence egészségügyi előnyei több tényezőből fakadnak. A melegből, a víz felhajtó erejéből, az erős vízsugárból és a léleksimogató környezetből. Ebben a cikkben elsősorban azokról a pozitív hatásokról lesz szó, amely a meleg számlájára írhatóak. Ez ugyanis (akár a hidromasszázzsal kiegészítve) erősen élénkíti a vérkeringést. Már pár perc fürdő után is az erek kitágulnak és a vér gyorsabban jut el a test minden pontjára. Ennek következtében nemcsak a tápanyagok jutnak rekord sebességgel a sejtekhez, de az oxigén is, valamint az sem elhanyagolható szempont, hogy a méreganyagok és a felesleges tápanyagok elszállítása is felgyorsul. A véráramlás fokozódása az edzéseken tapasztalt erőkifejtésre hasonlít és edzi, erősíti a szív- és érrendszert.

Az egészséges szervezet is rengeteget profitál ebből, de talán még náluk is nagyobb segítséget jelent ez azoknak, akik elégtelen vagy csökkent vérkeringéssel rendelkeznek. Ilyenek például a cukorbetegek.

A cukorbetegnél az idegvégződések sérülése figyelhető meg, és ezek okoznak zsibbadást vagy érzéketlenséget a lábujjakban, ujjakban. A masszázsmedencés fürdő hatására felturbózott véráramlás ezeket a tüneteket jelentősen enyhíti, így a betegek, legalább egy időre, megszabadulhatnak a kellemetlen érzésektől.

Hasonlóan pozitív eredményekről számolnak be a Raynaud-szindrómában érintettek. A cukorbetegségnél kevésbé ismert ez a hidegben jelentkező keringészavar, pedig elég elterjedt. A lakosság 5-8%-át érintő betegségről van szó, ami érdekes módon, elsősorban a nőket érinti. A betegek háromnegyede közülük kerül ki. A Raynaud-kór esetén az ujjakban található erek hideg vagy érzelmi megterhelés, stressz hatására összeszűkülnek, így nem jut elég vér a területre. Zsibbadtság, elfehéredés és nehezebb sebgyógyulás jellemzi, ami végül akár szövetelhalást is magával hozhat. A kezelés része a stressz kerülése és az érintett testrész melegen tartása. Mindkettőben segít a masszázsmedence, és a roham (ér összehúzódás) első jeleire is megoldást jelenthet az elégtelen vérkeringés felgyorsítását célzó gyors fürdő. Ennek hatására az erek újra kitágulnak, ami oxigénhez és tápanyagokhoz juttatja és ezzel védi a szöveteket.

Egy-egy ilyen állandósult orvosi probléma esetén kimondhatatlan életminőség javulás érhető el a rendszeres masszázsmedence használattal, ezért érdemes az orvossal konzultálni és beszerezni egy minőségi medencét, hogy természetes helyről érkezzen az enyhülés!