Profilom 2017. augusztus 20. Vasárnap - Alkotmány Ünnepe, István

A garnéla grillezés legjobb módja


A garnéla szaftos, zsenge húsa komoly kíhívás elé állítja a grillezőket. Hogyan lehet úgy elkészíteni, hogy a jól látható grilljelek pirult felszíne mögött megmaradjon a lédús, puha hús? A feladat nem egyszerű, de jó időzítéssel és technikával, egy-kettőre megoldható.

Grillplaza.hu - Broil King grillek és grillkiegészítők áruháza

A garnélákkal méretük miatt nagyon kell vigyázni, hiszen a külső karamellizálódáshoz szükséges magad hő kiszáríthatja a belső részeket is. Mire a külső részekről elpárolog a nedvesség és beindul a pirulás, a hő már bejutott a mélyebb rétegekbe is, aminek rágós hús lehet a következménye. Ennek elkerülésére három dologra lesz szükséged: magas hőre, száraz rákra és sütőpor.

Minél magasabb hőveldolgozol, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a külső előbb pirul meg, minthogy a belső részek túlsülnének. Rásütésnél tehát akár a begyújtókürtőt is használhatod grillként, de 200 fok alá semmiképpen ne merészkedj.

Ami a szárazságot és a sütőport illeti, az előkészületeknél vedd elő őket. A szárazra törölt garnélákat só és sütőpor keverékével szórd meg, és hagyd állni 15 percig. Ezután rázd le a felesleges port róluk és enyhjén olajozd be őket. A gyros és látványos sütési eredményért egyáltalán ne használj vizes pácot, csak olaj alapban gondolkozz, mert ez egyenletesen oszlatja a felületi hőt és gátolja a nedvességvesztést is.

Végül pedig a sütés: az egyesével történő sütés helyett, érdemes a rákokat nyárson, ötösével, hatosával sütni. A felhúzáskor arra figyelj, hogy a rákok enyhén összeérjenek, így jobban megőrzik a nedveséget, és nem száradnak ki annyira.

Ha érdekel a grillezés, gyere el az október 22-én tartott Szüreti Bolondságra, ahova minden grillszeretőt és érdeklődőt szeretettel várunk. Az eseményről bővebben saját honlapján tájékozdóhatsz. Az ingyenes rendezvényre pedig itt regisztrálhatsz!

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook