Profilom 2017. december 16. Szombat - Etelka, Aletta

Ez a grillezők legjobb barátja


A grillezés, bármilyen egyszerűnek is tűnik, rengeteg apró buktatót rejt magában. Hirtelen fellángolások, leragadt alapanyagok, egyenetlen hőeloszlás mind okozhat problémát a sütés alatt. Van azonban egy olyan kiegészítő, ami még a kezdők dolgát is nagyban megkönnyíti: az öntöttvas serpenyő.

Grillplaza.hu - Broil King grillek és grillkiegészítők áruháza

Az öntöttvas serpenyő (vagy lap) egyenletes hőeloszlása és magas hőmérséklete ideális a steakek kéregképzéséhez. Anélkül piríthatod meg benne a hús széleit, hogy a lecsöpögő zsírtól és a túlzott füsttől kellene tartanod. A közvetlenül a tűzforrás fölé helyezett serpenyőben gyönyörű kéreg keletkezik a hús köré, amit aztán készre süthetsz indirekt hő fölött. Egyetlen dologra kell csak odafigyelni, nehogy túlsüljön a hús: elkészülés után azonnal vedd le az öntöttvas felületről, mert különben a hő tovább dolgozik és a hús túlságosan is megsül.

Az öntöttvas serpenyő zöldségek grillezésekor is előkerülhet, mert így még a legapróbb falatnál sem kell attól tartani, hogy a rácsok közé esik. Sülhet az öntöttvason kebab, hússzelet és sajt is, egyik sem ragad le, könnyű onnan eltávolítani. Akár a hamburger húspogácsáját is elkészítheted egy ilyen serpenyőben. A füstös íz ilyenkor mérséklődik, de a zsírosabb húsnál nem kell félni annak megégésétől, és így biztos lehetsz benne, hogy nemcsak a külseje pirul meg a húsnak a nagy erejű lángoktól, hanem lesz ideje rendesen átsülni a pogácsának.

Egy jó karban tartott öntöttvasnál a leragadástól sem kell félni, minimális zsiradék felhasználásával is elérhető, hogy a legpuhább alapanyagok se essenek szét vagy tapadjanak a felülethez. Kezdőknek és haladóknak is kiváló választás, főként húsokhoz, de tulajdonképpen bármi készülhet öntöttvas felületen.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook