Van, amikor hiába iszol, dehidratált maradsz

Le kell mondanod kedvenc szauna szeánszodról? Ne tedd! Elmondjuk, hogy lehetsz újra egészséges egy kis szaunázással.


Le kell mondanod kedvenc szauna szeánszodról? Ne tedd! Elmondjuk, hogy lehetsz újra egészséges egy kis szaunázással.

A szaunázás mellett a legtöbb pozitívumként az immunrendszerünk megerősítését tartják, így, ha gyakori szaunázó vagy, akkor ritkán dönt le lábadról egy kiadós nátha, torokfájás, vagy más légúti megbetegedés. Ha hetente egyszer tudsz ellátogatni a szaunába, akkor se keseredj el, mert ennek az egy alkalomnak köszönhetően is olyan immunváltozások történnek a szervezetben, és olyan hormonok szabadulnak fel, amelyeknek a hatása egy hétig is kitart.

Az ideális állapot eléréséhez rendszeresség szükséges, ami a heti 2-3 alkalommal végzett szauna-körrel már elérhető. Egy-egy szauna-kör 12-15 perces szaunázásból áll, amelyekből ideálisan három-négyet vegyünk.  Azonban ne egymást követő napokon végezd a szaunázást, mert különben nagyon megterheled a szervezetedet. Ha ennél többször kúrálod magad, a túlszaunázás tünetei léphetnek fel. Ez azt jelenti, hogy akármennyi folyadékot iszol, a szervezeted nem képes azt beépíteni, és dehidratált állapotban marad.

Fontos, hogy legalább annyit pihenj, amennyit a szaunában töltöttél. Ez szükséges ahhoz, hogy testhőmérsékleted helyreálljon, pulzusod lecsökkenjen, és a vérnyomásod stabilizálódjon. Majd irány egy újabb kör szaunázás, melyet újabb relaxáció kövessen. Ha így jársz el, akkor garantált, hogy beindul a méregtelenítés.

Ha mégis rád tört a nátha vagy valamilyen légúti betegség, csak akkor indulj szaunázni, ha már egyáltalán nincs lázad, illetve a betegség fő szakasza lezajlott, és a lábadozás fázisába jutottál. Vagyis, legalább annyi nap eltelt, ameddig a heveny szakasz tartott. Ebben az esetben a finn szaunázás kiváló segítség lesz a nátha utótüneteinek kezelésére. 

Címkék: