- írta: Peitli Csilla
Íme az öt legegészségesebb gabonaféle
- írta: Faragó Zoltán
- 2014.10.22
A gabonafélék legtöbbje igen egészséges és mindemellett alapvető élelmiszernek számít. Az alábbiakban az öt legegészségesebbet mutatjuk be közülük.
A gabonafélék legtöbbje igen egészséges és mindemellett alapvető élelmiszernek számít. Az alábbiakban az öt legegészségesebbet mutatjuk be közülük.
Zab
A zab az egyik legsokoldalúbb és legegészségesebb gabonaféle. Reggelinek, desszertnek és főételnek is kiváló alap. Könnyű, mégis laktató és magas rosttartalmának köszönhetően segít megelőzni a szívbetegségeket is.
Tönkölybúza
A tönkölybúza a zabhoz hasonlóan sokoldalú gabonaféle, hiszen salátába, rizottóba, de még levesbe is tökéletes.
Fekete rizs
A fekete vagy vadrizst még a barnarizsnél is egészségesebbnek tartják a szakértők. Ami tény, "testvéreinél" kevesebb szénhidráttartalma mellett az íze sokkal karakteresebb is. Bátran ajánljuk mindenkinek.
Cirok
Talán elsőre furcsának hat a cirok ételként, de igenis nagyon egészséges gabonaféle. Bár sokáig kell főzni, de remek állagú és ízű, salátákhoz kifejezetten ajánlott. Mindemellett ki is lehet pattogtatni, mint a popcornt, ám annál sokkal egészségesebb.
Quinoa
Ez a kicsi dél-amerikai magocska egy igazi egészségbomba. Egyebek mellett tartalmaz kalciumot, magnéziumot, vasat és foszfort is, ráadásul gluténmentes, így allergiások is nyugodtan fogyaszthatják. És persze igen finom is, szóval érdemes kipróbálni.