A kurkuma, mint gyógyszer: hat súlyos betegség, amire jó hatással van

A kurkuma az egyik legkülönlegesebb keleti fűszer, de azt talán kevesen tudják, hogy emellett számos pozitív egészségügyi hatása is van. Ezeket szedtük össze. 


A kurkuma az egyik legkülönlegesebb keleti fűszer, de azt talán kevesen tudják, hogy emellett számos pozitív egészségügyi hatása is van. Ezeket szedtük össze. 

Gyomorégés, gyomorrontás

A kurkuma széles körben ismert gyulladáscsökkentő hatásáról, amely bizonyítottan alkalmazható gyomorontásra, gyomorégésre is. A fűszernövény leköti a gyomorsavat, ezzel nyugtatja gyomrunkat. 

Szívroham

A kurkuma egyik összetevője, a kurkumin segít megelőzni a szívroham kialakulását a bypassos betegeknél. Egy tanulmány során 121 pácienst vizsgáltak meg 2009 és 2011 között, először három nappal a műtétük előtt, majd az azt követő öt napban. A betegek fele kurkumintablettát, másik fele bármilyen hatóanyag nélküli placebo tablettát kapott. A vizsgált időszakban a placebót kapó páciensek 30 százalékánál alakult ki szívroham, míg a kurkumintablettát szedőknél ez az arány csak 13 százalék volt. A tanulmány bebizonyította, hogy a kurkuma antioxidáns- és gyulladáscsökkentő-tartalma 65%-kal csökkenti a szívroham veszélyét a bypassos betegeknél. 

Cukorbetegség

Egy 2012-ben készült tanulmány szerint egy kutatásban résztvevő, kezdődő cukorbetegségben szenvedő betegeknél kurkumintabletta szedésével tudták késleltetni a 2-es típusú diabétesz kialakulását. A kutatás kilenc hónapja alatt a kurkumintablettát szedők alig 16%-ánál alakult ki a 2-es típusú diabétesz. 

Rák

Bár az embereken végzett tesztek még nagyon korai stádiumban járnak, laboratóriumi és állatkísérletek bizonyítják, hogy a kurkuma alkalmas a rák gyógyítására, a benne lévő kurkumin ugyanis számos olyan molekuláris útvonalat blokkol, amelyek a rákos sejtek kialakulásához, növekedéséhez és terjedéséhez szükségesek. Az Amerikai Rák Egyesület kutatásai azt is bizonyították, hogy a kísérlethez felhasznált állatokban a kurkumin pusztította a rákos sejteket és növelte a kemoterápiás kezelés hatékonyságát. 

Védi az agyat

A kurkuma egy másik öszetevője, az aromás turmeron jótékony hatással van az agyunkra. Egy tanulmány szerint a hatóanyag serkenti az agyi őssejtek szaporodását és differenciálódását. A kutatás során olyan őssejteket vizsgáltak patkányokon, amelyek a felnőtt emberi agyban is megtalálhatók. A kísérletek bebizonyították, hogy az aromás turmeron azon őssejtek szaporodását és differenciálódását segíti elő, amelyek olyan neurodegeneratív betegségek gyógyításában segítenek, mint az Alzheimer-kór vagy a stroke. 

Izületi fájdalom

A kurkumin gyulladáscsökkentő hatását nem csak a gyomorban képes kifejteni, hanem az izületekre is jótékony hatással van, de a köszvény gyógyítására is használható. A témában készült egyik legígéretesebb tanulmány kimutatta, hogy a kurkumin legalább olyan hatásosan működött az osteoarthritis, azaz a degeneratív izületi gyulladás kezelésénél, mint az ibuprofen. 


promóció:
Gondoltál már arra, hogy saját jakuzzid legyen?
Tudd meg, milyen lehetőségek várnak!

Címkék: