- írta: Bácsalmási Katalin
Ne ússz az árral, inkább egyél te is halat!
- írta: Peitli Csilla
- 2014.09.10
A magyarok kevés halat esznek, és azt is leginkább karácsonykor, pedig az ajánlott mennyiség a heti kétszeri halfogyasztás. A fehérjében és Omega-3 zsírsavakban gazdag halfékék segítik az agyműködést és a keringési rendszer támogatásáért is sokat tesznek. Ezért jöjjön most 3 hal, amit féltétlenül be kellene építened az étkezésedbe.
A magyarok kevés halat esznek, és azt is leginkább karácsonykor, pedig az ajánlott mennyiség a heti kétszeri halfogyasztás. A fehérjében és Omega-3 zsírsavakban gazdag halfékék segítik az agyműködést és a keringési rendszer támogatásáért is sokat tesznek. Ezért jöjjön most 3 hal, amit féltétlenül be kellene építened az étkezésedbe.
Fehér tonhal
Az egészségnek és a diétának is kifejezetten hasznosak a rendszeresen beiktatott halételek, amelyekhez ideális alapanyag a fehér tonhal. A salátának, tésztaételnek vagy akár pizzafeltétnek is kiváló halhús a többi tonhalféléhez képest kevés jóval szerényebb mértékben tartalmaz higanyt, így fogyasztása inkább ajánlott. A fogás körülményeire azonban érdemes odafigyelni. Keresd a horgászbottal fogott halakat (pole caught), amelyek egészségesebbek.
Vadlazac
A medvék is erre szavaznak, és nemcsak azért, mert kicsit körülményes számukra ellátogatni a halpiacra, hanem mert valóban egészségesebb a vadlazac, mint fogságban nevelt fajtársai. A sokoldalú és könnyen elkészíthető vadlazac kevésbé zsíros, de omega-3 esszenciális zsírsavakban nem szűkölködik. Serpenyőben pirítva igazán kiváló, de szusiként vagy párolva is finom csemege. Könnyed, ízletes és különleges fogás lehet a hétköznapokon.
Szivárványos pisztráng
Az itthon is tenyésztett pisztrángféle alacsony kalóriatartalma miatt diétákhoz is bátran ajánlható. Sütve és töltve is nagyon népszerű, de füstölt példányai is igen kelendőek a halszeretők között. A lazaccal rokon halfaj gyorsan elkészíthető, egyszerű ízvilágát zöldfűszerekkel teheted emlékezetesebbé.