Ha csak egy fogadalmat teszel idén, ez legyen az!

Beléptünk az új évbe, ami új évtizedet is jelent egyben. Nem tudom te hogy vagy vele, de az új év számomra remek alkalom a régi áttekintésére és új tervek készítésére. Ilyenkor mindig elgondolkozom, hogy milyen területeken lehetne fejlődni és mit tehetek egy boldogabb, teljesebb és egészségesebb esztendőért.


Az újévi fogadalmaknak hatalmas hagyománya van, de sokan feleslegesnek tartják őket. Tényleg azok lennének? Szerintem nem, de tény, hogy az én hozzáállásom is sokat változott az évek alatt ehhez a kérdéshez. Az biztos, hogy felesleges olyat megfogadni, amihez nem érzel magadban elég erőt vagy elszántságot, mert csak csalódás lesz a vége, ami aláássa a hangulatod és motiválatlanságba taszít. De a jobbra való törekvés sosem lehet felesleges, ezért ha valamiképpen mégis újítanál életeden, fogadd meg, hogy idén tudatosabb leszel! Nem túl konkrét fogadalom, igaz? Pedig konkrétumok és tervek nélkül nekiindulni valaminek a lehető legjobb út a csalódás felé. Hiszen ha nincsenek feladatok, részfeladatok, nem tudod mérni sem az eredményeidet, ezért összeállítottunk egy kis listát, hogyan tudod tudatosabban és egészségesebben élni az új évet, hogy decemberben büszkén tekinthess vissza 2020-ra!

Törődj az egészségeddel!

Keresd fel a rég óta halogatott fogorvost, menj el szűrővizsgálatokra és úgy általában, légy tisztában egészségi állapotoddal! Sajnos hajlamosak vagyunk addig halogatni az orvoslátogatást, amíg komoly fájdalmakat nem tapasztalunk. Pedig a test már jóval korábban is küld figyelmeztető jeleket! Ezeknek menj utána és előzd meg a nagyobb bajt még a kialakulása előtt.

Aludj többet!

A rengeteg elfoglaltság mellett és az okos kütyük csábításában túlontúl is könnyű az alvásból lecsípni pár órácskát, pedig a rendszeres alvási rutin hozzájárul a testi és mentális egészséghez. Egy pihentető alvás után a stressz szint csökken, a bőr kisimul és az öregedési folyamatok lassulnak. Próbálj meg éjfél előtt, 10 óra magasságában ágyba kerülni, hiszen ez a szervezet számára legideálisabb idő a regenerálódásra!

Légy aktív!

A mozgás elengedhetetlen része kell legyen az életnek. A rendszeres sportolás nem mindig megoldható, de egyelőre nem is tudod beiktatni a heti három edzést, a lépcsőzés és a séta ellen nem lehet kifogásod. Menj gyalog a közeli boltba, szállj le egy megállóval hamarabb a buszról és máris többet tettél, mint eddig. Ne becsüld le ezeket az apróságokat, mert a mennyiség növelhető később, ha már a rendszerességet sikeresen beépítetted az életedbe.

Kösd össze a kellemest a hasznossal!

A legtöbb változtatás halála az időhiány. A szürke hétköznapok rutinját megtörni nem könnyű, az elején mindenképpen odafigyelést és megerőltetést jelent, de hamar jönnek majd az eredmények, ha kitartasz! Ha több pontot is összekötsz spórolhatsz a szabad időddel. Ilyen „időnyerő” praktika a masszázsmedence használat. A meleg vizes masszázs jót tesz az ízületeknek és izmoknak, egy fél órás merüléssel közel annyi kalóriát égetsz el, mint ugyanennyi sétával. Csökkenti a stressz szintet, javítja az alvás minőségét és hosszát valamint végezheted társaságban. Egy masszázsmedencébe könnyen becsábíthatod a párod vagy a barátaid, családodat, így a társas kapcsolataidat is ápolhatod, miközben az egészségedért is tettél és még ki is kapcsolódtál.

2020 legyen az egészség és a tudatosság éve nálad is, és ha amit elterveztél – bármennyire kicsiben is kezded, de – rendszeresen végzed, az eredmények sem maradnak majd el. Egy-egy visszaesés se tántorítson el, tarts ki, kezd újra, akár év közben is és akkor decemberben elmondhatod magadról, hogy egészségesebb, felelősségteljesebb és tudatosabb lettél, mint voltál!