Milyen peelinget válassz otthonra?

A rendszeres hámlasztásra fiatal korban nincs igazán szükség, de 25 év felett egyre nagyobb segítséget jelent a bőrnek. Ekkor elkezd lassulni a sejtmegújulás ciklusa és a sejteket összekötő anyag is vastagszik, ragacsosabbá válik. Emiatt a bőr felületén egyenetlenül fent maradnak a már elhalt sejtek és érdes tapintást okoznak. Mit tehetsz ellene?


A hámlasztás vagyis a bőrfelszín felfrissítése három módszerrel is történhet. Használhatsz mechanikus, kémiai vagy enzimes peelinget, de vajon melyik a legbiztonságosabb otthoni használatra?

A mechanikus hámlasztás apró szemcsés peelinggel történik, amelyek leradírozzák a felesleges sejteket az arcról. Csakhogy ezek a sejtek nem egységes páncélként ülnek a bőrön, hanem egyenetlenül, így ez a hámlasztás az új sejteket is könnyen megsértheti. Bár talán ezek a peelingek a legkönnyebben beszerezhetőek, használatukat érdemes kiváltani a másik két módszer valamelyikével.

Kémiai peelingként a savas hámlasztásra hivatkozunk, amelyeket kozmetikák is előszeretettel kínálnak. A többféle savat kombináló készítmények elsősorban a sejteket összekötő anyagot bontják le, hogy az elhalt hámsejtek maguktól leválhassanak. A QMS Active Exfoliant 11 %-os és érzékeny bőrre a 7%-os változata is teljes biztonsággal használható. Ugyanakkor a hatóideje 15 perc és bőr jólesően kipirulhat az aktív hatóanyagoktól, ami megdobhatja a reggeli készülődés idejét. Viszont az így kapott sima, puha bőrön szebben mutat majd a smink és serkenti a természetes sejtmegújulást is.

Az enzimes vagy biológiai hámlasztás a savasnál gyengédebb módszer, aminek nagy előnye gyors és széleskörű használata. Egyelőre kevésbé elterjedt, pedig abszolút biztonságos. Egyáltalán nem irritál, csak gyorsan és egyszerűen eltávolítja az elhalt hámsejteket, anélkül, hogy a friss bőrben bármi kárt tenne. A Skin Perfecting Exfoliant Enzyme Powder emellett erősíti a bőr védő funkcióját és serkenti a sejtregenerációt, tehát javítja a bőr általános állapotát. Télen-nyáron egyaránt használható, és bárhova könnyedén magaddal viheted, még a repülőre is, köszönhetően por formájának.

A savas és az enzimes peelinget akár felváltva is használhatod, attól függően, hogy bőrödnek éppen mire van szüksége.