Kúszva, mászva edzettünk

  • írta:
  • 2014.05.29

Különbözött minden eddigi edzésemtől a Primal Move (PM) mozgásórája, hiszen már az első percekben megszabadultunk az edzőcipőktől, és a földre ültünk. Az alapoknál kezdtük, de nagyon vicces módon.


Különbözött minden eddigi edzésemtől a Primal Move (PM) mozgásórája, hiszen már az első percekben megszabadultunk az edzőcipőktől, és a földre ültünk. Az alapoknál kezdtük, de nagyon vicces módon.

Ha valaki nem hallott volna még az evolúciós mozgásról, és benézett volna az edzőterembe, akkor első pillanatra nagyra nőtt gyerekeket fedezett volna fel, akik önfeledten gurulnak egyik oldalukról a másikra, vagy négykézláb mászva kergetik egymást körbe-körbe. És valóban nem járna messze az igazságtól. A PM ugyanis onnan indítja alapozását, amit a legkisebbek gond nélkül meg tudnak oldani: guggolni, mászni, hemperegni, és szaladgálni kell, önfeledten, vicces játékokkal fűszerezve.

Ám ami első pillanatra játszi könnyednek tűnik, az valójában komoly izommunka. Ezeket az izmokat viszonylag ritkán szoktuk használni. Nekem a csuklóm és a vállam érezte meg a folyamatos támaszkodást, és a fenekem izmait is megdolgoztatta a rengeteg felállás, leülés. Ami a babáknak naphosszat megy, az nekünk – köszönhetően a mindennapos ülőmunkának – már megerőltetőnek tűnik. Nem beszélve arról, amikor a kombinált mozgásokat megspékeltük ügyességi feladatokkal. Na, akkor már gondban voltam.

Ám a bohóckodás mögött megfontolt és jól kiépített rendszer nyugszik. Alapítója, Lakatos Péter szerint nagyon fontos, hogy megszerezzük az alapokat, azokat, amelyek segítségével egy magasabb mozgásminőségre tehetünk szert. Vagyis pótoljuk a hiányzó láncszemeket, hogy a későbbiekben a mennyiség irányába haladhassunk tovább.

Mit jelent ez a gyakorlatban? Lábkörzéstől kezdve, kar-láb koordinációs gyakorlatokon át, könnyebb mozgással összefüggő erőnléti gyakorlatokat végzünk, amelyek során pontosan feltérképezhetjük, milyen mozgásminőséggel rendelkezünk. Megismerjük, hogy vannak-e gyenge pontjaink, mennyire vagyunk fittek, rugalmasak, edzettek. A gyengeségek feltérképezése után egyénre szabottan haladhatunk tovább. Ez a szisztéma megadja számunkra mindazt, amit más, edzőteremben folytatott óra nem tud. Teljes egészében átmozgat, miközben a játéknak köszönhetően hangos kacagástól visszhangzik a terem.

Címkék: