Védekezz az UV sugarak ellen!

  • írta:
  • 2015.05.28

Sosem elég hangsúlyozni, mennyire fontos a bőr megfelelő védelme, és azért, hogy „beégjenek” a szabályok, elismételjük, mire figyelj, ha napra mész.


Sosem elég hangsúlyozni, mennyire fontos a bőr megfelelő védelme, és azért, hogy „beégjenek” a szabályok, elismételjük, mire figyelj, ha napra mész.

Nagyon fontos, hogy szervezetünk feltöltődjön D-vitaminnal, így nem jó választás, ha egyáltalán nem megyünk a napra. A teljes szobafogság helyett keressünk olyan megoldásokat, amelyekkel csökkenthetjük a napsugárzás okozta káros hatásokat.

Talán már mondanunk sem kell, hogy mennyire káros a napégés, hiszen épp ez az esemény az, amelyet a bőrünk nem tud elfelejteni. Az UVB sugarak bár kevésbé mélyen hatolnak be a bőrbe, mégis ezeket okolhatjuk a DNS-károsodásért. Az elsődleges hatások sem elhanyagolhatóak: a kipirosodott, felhólyagzott bőr igen fájdalmas, gyógyulása lassú. Fontos, hogy az érzékeny bőrűek – kisgyermekek, fehér bőrűek – fokozottan ügyeljenek a megfelelő védelemre.

A napsugarak másodlagos hatást is gyakorolnak a bőrre, mely a bőr öregedésének felgyorsulásához vezethet. Ennek eredményeképpen a bőr idő előtt rugalmatlanná és petyhüdtté válik. De épp így a sokat napoztatott arc sem menekülhet az extra pigmentáció elől. A hiperpigmentáció bár ártalmatlan, annál inkább zavaróbb hatása van. A testnek azokon a területein jelenik meg, amelyek a leginkább ki vannak téve a napsugárzásnak. Megfigyelhetjük a vállakon, az arcon, a kézfejeken. Ezek a többnyire kisméretű, sötét foltok a bőrön szigetszerűen csoportosulhatnak.

Sajnos az erősödő napsugárzás következményeként egyre több embernél alakul ki napallergia. Már az első napsütésre jelentkezhetnek, többnyire az érzékeny testrészeken, mint a mellkas, a kar. Különböző mértékűek lehetnek, kezdve a kipirosodástól a hólyagosodásig. Sok esetben viszkető érzéssel párosul.

Mindezek elkerülése érdekében fontos a megfelelő védelem kialakítása, a bőrünk számára legideálisabb fényvédő fatorral ellátott készítmény beszerzése. Ha tehetjük, a legerősebb napsugárzás ideje alatt, 11 és 15 óra között kerüljük a direkt napozást. Helyette élvezzük az árnyat adó hűvösebb helyeket, védjük magunkat kalappal, lenge kendővel, hiszen semmi sem lehet fontosabb egészségünknél. 

Címkék: