Grillezd az ősz kincseit, a gyümölcsöket

Az őszi gyümölcsöket is kár lenne lehagyni a grillről. Az alma, a körte és a szőlő is megérdemli a reflektorfényt, már csak azért is, mert legalább olyan finom desszertek, mint köretek vagy mártások készülhetnek belőlük.


Felvágás:

A gyümölcsöknél is igaz, hogy minél nagyobb felületen érintkezik a gyümölcs a grillel, annál finomabb lesz a végeredmény. Ezért a nagyobb gyümölcsöket mindig szeleteljük (mangó, ananász, dinnye), a közepeseket vágjuk legalább félbe (alma, körbe, barack, füge), míg az ennél apróbbakat nyárson vagy kosárban süssük.

Zsiradék:

A grillezéshez használt zsiradéknak nem szabad túl erős ízűnek lennie, mert különben elviszi az ízélményt egészen más irányba. Ezért vagy olvasztott (sótlan) vajat használjunk vagy semlegesebb ízű olajat, mint a repce vagy a napraforgó.

Pác:

A gyümölcsök is hálásan viselik a különféle pácokat és fűszereket. Készíthetünk nedves pácot citromléből, juharszirupból és fahéjból vagy száraz pácot, amihez a fahéj és a cukor mellé akár még a chili is bekerülhet. A cukor tartalmú pácoknál viszont érdemes arra figyelni, hogy a sütés vége felé kerüljenek fel (vagy rövid ideig süssük), nehogy megégjen a cukor és keserű legyen a végeredmény.