- írta: Peitli Csilla
Grillezd az ősz kincseit, a gyümölcsöket
- írta: Peitli Csilla
- 2021.09.12
Az őszi gyümölcsöket is kár lenne lehagyni a grillről. Az alma, a körte és a szőlő is megérdemli a reflektorfényt, már csak azért is, mert legalább olyan finom desszertek, mint köretek vagy mártások készülhetnek belőlük.
Felvágás:
A gyümölcsöknél is igaz, hogy minél nagyobb felületen érintkezik a gyümölcs a grillel, annál finomabb lesz a végeredmény. Ezért a nagyobb gyümölcsöket mindig szeleteljük (mangó, ananász, dinnye), a közepeseket vágjuk legalább félbe (alma, körbe, barack, füge), míg az ennél apróbbakat nyárson vagy kosárban süssük.
Zsiradék:
A grillezéshez használt zsiradéknak nem szabad túl erős ízűnek lennie, mert különben elviszi az ízélményt egészen más irányba. Ezért vagy olvasztott (sótlan) vajat használjunk vagy semlegesebb ízű olajat, mint a repce vagy a napraforgó.
Pác:
A gyümölcsök is hálásan viselik a különféle pácokat és fűszereket. Készíthetünk nedves pácot citromléből, juharszirupból és fahéjból vagy száraz pácot, amihez a fahéj és a cukor mellé akár még a chili is bekerülhet. A cukor tartalmú pácoknál viszont érdemes arra figyelni, hogy a sütés vége felé kerüljenek fel (vagy rövid ideig süssük), nehogy megégjen a cukor és keserű legyen a végeredmény.