Sütőtök a grillen, három formában is

A vitaminban és ízekben gazdag őszi gyümölcsök és zöldségek között több is van, ami grillre kívánkozik. A sütőtök az egyik legfinomabb őszi/téli csemege, ne hagyja ki, semmilyen formában!


Félbe vágva

A legegyszerűbb módja a grillezésnek, ha a tököt félbevágjuk. Szinte semmilyen előkészítést nem igényel, akár a magokat is benne hagyhatjuk. Minél nagyobbak és vastagabbak azonban a kapott darabok, annál tovább tart majd a grillezés is. Ezután jöhet a fűszerezés. Olajjal kenjük le a zöldség húsát és zöldfűszerekkel (bazsalikom, oregánó) fűszerezzük. Ha édesen szeretnénk, akkor a sütés vége előtt 10-15 perccel szórjuk meg egy kevés cukorral és fahéjjal.

Fóliás sütés

Készíthetjük a sütőtököt kisebb csomagokban is. Akár más, kemény zöldségekkel vegyítve is. Ehhez pucoljuk meg és vágjuk fel kisebb darabokra. Keverjük össze a többi alapanyaggal és így olajozzuk be. Ezután csomagoljuk szorosan alufóliába és a csomagokat időnként forgatva süssük legalább fél órát.

Nyársak

Készíthetünk nyársat is sütőtökből. Falatnyi darabokra vágva húzzuk nyársra a zöldséget magában vagy padlizsánnal, hagymával együtt. Ezután jöhet az olajozás és a fűszerezés, de itt már jobban kell figyelni a sütésre. Így a legkönnyebb megégetni a tököt, tehát forgassuk rendszeresen, és ha kell tegyük át a grill egy hidegebb részére is, hogy teljesen átsüljön az egész.