Egy lépés, ami nem maradhat ki grillezés előtt

A jól sikerült végeredményhez vezető út, már az étel sütése előtt elkezdődik. Van egy lépés, amit időhiányban sem szabad elhanyagolni, mert a saját munkádat nehezíted vele.


A grillezés első lépése a grill előmelegítése. Nem bonyolult, ugye? Mégis nagyon sokan végzik félgőzzel ezt a műveletet, pedig számos előnye van.

  • Segít leégetni minden, a tárolás során esetleg lerakódott, szennyeződést.
  • A meleg rácsokra nehezebben tapad az étel.
  • A forró grillen megpiríthatod a húsok külsejét.

Szintén nem elhanyagolható tény, hogy a már jól előmelegített grillen egyenletesebben, gyorsabban és szebben sül az étel. Hogyan kell ezt jól csinálni?

Sokan ott követik el a hibát, hogy nem adnak elég időt a grill felfűtésére. Ez különösen faszenes grilleknél lehet időigényes, mert meg kell várni, hogy faszén fehér izzásig hevüljön, de ne lángoljon.

Gázgrill vagy pellet grill esetén van az egyik legkönnyebb dolgod. Egyszerűen csak kapcsold be őket legalább közepes hőfokra, és hagyd őket dolgozni 10-15 percet. Téli időszakban a külső hideg miatt, erre nyugodtan számolj rá még 5 percet.

A faszént egy erre fejlesztett gyújtóval a legkönnyebb izzásba hozni. Hevítsd addig, amíg vöröslik, majd zárt tető alatt, hagyd dolgozni az anyagot, amíg eléri a kívánt hőfokot.

Hőmérővel ellenőrizd, hogy sütésre alkalmas-e már a hőfok. Vagy a kezeddel is tesztelheted. Ha már 3 másodperc alatt kellemetlenné válik, hogy a kezed a faszén fölé tartod, akkor kezdődhet a sütés!