Elmaradhatatlan lépés grillezés előtt

A jól sikerült végeredményhez vezető út, már az étel sütése előtt elkezdődik. Van egy lépés, amit időhiányban sem szabad elhanyagolni, mert a saját munkádat nehezíted vele.


A grillezés első lépése a grill előmelegítése. Nem bonyolult, ugye? Mégis nagyon sokan végzik félgőzzel ezt a műveletet, pedig számos előnye van.

  • Segít leégetni minden, a tárolás során esetleg lerakódott, szennyeződést.
  • A meleg rácsokra nehezebben tapad az étel.
  • A forró grillen megpiríthatod a húsok külsejét.

Szintén nem elhanyagolható tény, hogy a már jól előmelegített grillen egyenletesebben, gyorsabban és szebben sül az étel. Hogyan kell ezt jól csinálni?

Sokan ott követik el a hibát, hogy nem adnak elég időt a grill felfűtésére. Ez különösen faszenes grilleknél időigényes, mert meg kell várni, hogy faszén fehér izzásig hevüljön, de ne lángoljon.

Gázgrill esetén van a legkönnyebb dolgod, kapcsold be legalább közepes hőfokra, és zárt tető alatt hagyd fűteni 10-15 percet. Téli időszakban a külső hideg miatt, erre nyugodtan számolj rá még 5 percet.

A faszént egy gyújtóval a legkönnyebb izzásba hozni. Hevítsd addig, amíg vöröslik, majd zárt tető alatt, hogy dolgozni az anyagot, amíg eléri a kívánt hőfokot.

Hőmérővel ellenőrizd, hogy sütésre alkalmas-e már a hőfok.