- írta: Peitli Csilla
Három tipp a tökéletes grillezett halhoz
- írta: Peitli Csilla
- 2022.03.21
Egyre nagyobb a kínálat, de még mindig nem eszünk elég halat a statisztikák szerint, pedig rengeteg értékes tápanyagot tartalmaznak. A konyhában sütés mellett remek alternatíva a halak grillezése, amitől nem lesz szagos/meleg a lakás, gyorsan megvan és egy-két trükk betartásával rendkívül egyszerű!
1. Sütési időt ne vidd túlzásba
A halak sütési ideje típusuktól és a hús vastagságától függően egy igen széles skálán változhat, de alapvetően azért elmondható, hogy ha a hús színe opálossá válik, akkor már fogyasztható is. Egy kis plusz pirítás a bőrön csodákat tehet az ízzel, ezért azt érdemes zsiradékkal kezelni a sütés megkezdése előtt.
A halat gyenge húsa miatt nem érdemes sokat forgatni, de egyszer, kb. a sütés 70%-ánál azért fordítsuk meg.
2. Leragadás ellen falap
A halak húsa a sütés során fellazul és könnyen szétomlik, ezért csak nagyon óvatosan mozgasd. Annyira sérülékeny a húsa, hogy egy kis leragadástól is széteshet az egész, ezért azt mindenképpen előzd meg. Leragadás ellen bevethetsz egy falapot, így nem közvetlenül a rácson sül a hal. Esetleg süsd egészben és hagyj rajta minél nagyobb bőrfelületet. A bőr segít majd egyben tartani az ételt és nem kell apró haldarabokat tálalnod a grillezés végeztével.
3. Célszerszámokkal a sikerért
Könnyebb lesz a halat kezelni, ha megfelelő grilleszközöket használsz a sütés közben és után. Ilyen például nagy felületű lapát, amivel könnyű mozgatni még a nagyobb darabokat is. De ilyen a grillkosár is, ami az egész halak sütését teszi egyszerűbbé azáltal, hogy kalitkába zárva többet is kezelhetsz, mozgathatsz, forgathatsz egyszerre, időt és fáradtságot spórolva ezzel.
Próbáld ki a grillezett halat, mert könnyed, egyszerű és ízletes fogás, ami ideális vacsora nyárra!