Ízletes bárány kebab, amit kezdők is bátran bevállalhatnak. Hosszú ugyan az előkészület, de a sütés egyáltalán nem bonyolult!

Bárány kebab az otthoni grillről

Elkészítési idő: előkészület + 120 perc
Nehézség: 4

Bárány kebab az otthoni grillről

írta: Peitli Csilla

Hozzávalók:

  • 1 kg darált bárányhús
  • 2 kk őrölt kömény
  • fél kk fahéj
  • 4 kk só
  • 2 kk fekete bors
  • 2 kk szárított koriander
  • 1 kk szárított oregánó
  • 1 db tojás
  • 50 g zsemle (panko) morzsa
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 200 g bacon
  • olaj
  • 1 db vöröshagyma

Elkészítés:

  1. Tegyük egy nagyobb tálba a darált húst és adjuk hozzá a köményt, a fahéjat, a koriandert, az oregánót, a sót, a borsot, a tojást és a zsemlemorzsát.
  2. Jól keverjük össze és letakarva tegyük a hűtőbe pihenni. Legalább 2 órát, de még jobb, ha egy egész napot érlelődik a hűtőben.
  3. Sütés előtt, egy aprítóban daráltjuk finomra a bacont, a hagymát és a fokhagymát.
  4. Az így kapott sima pasztát keverjük össze a darált húsos masszával és ha kell daráltjuk le még együtt is, hogy egy homogén egységet kapjunk.
  5. Ezután nedves kézzel formáljunk egy 20 cm-es hosszú húsoszlopot, amit tekerjünk be szorosan alufóliába. A végeket zárjuk le és húzzuk nyársra a húst!
  6. Tegyük fel a nyársat a grillre és süssük 1,5 órát, amíg a belső hőmérséklete el nem éri a 70°C-ot. Időnként forgassuk meg, hogy egyenletesen süljön.
  7. Amikor átsült a hús, emeljük meg a grill hőmérsékletét 250°C-ra, távolítsuk el az alufóliát és pirítsuk körbe, majd vágjuk le a pirult részeket és folytassuk a hús sütését, amíg meg nem pirítottuk az egészet.
  8. Közben készíthetünk friss zöldsalátát, apríthatunk hagymát, paradicsomot, uborkát és összeállíthatunk egy fokhagymás görög joghurtot (egy kis só, bors, fokhagyma és citromlé segítségével).
  9. A zöldségeket, az öntetet és a húst halmozzuk egy pitára vagy tortillára és kész is. Az erős kedvelőknek jöhet rá egy kis Erős Pista vagy Sriracha szósz!