- írta: Peitli Csilla
Friss kenyérsaláta garnélával, ami ízekben és színekben egyaránt nagyon gazdag.
BBQ garnélás kenyérsaláta
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- 12 db óriás garnélarák
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 szál újhagyma
- 1 db zöld chili
- 2 ek friss bazsalikom
- 1 db citrom
- ízlés szerint olívaolaj
- 75 ml édes chiliszósz
- 1 db focaccia kenyér
- 2 db paradicsom
- 1 marék koktél paradicsom
- 2 db avokádó
- 1 marék zöld saláta mix
- ízlés szerint balzsamecet
Elkészítés:
- Melegítsük elő a grillt közepes/magas hőfokra és készüljünk két zónás grillezésre.
- A fokhagymákból három darabot pucoljunk meg és karikázzuk fel az újhagymákkal együtt.
- A chilit vágjuk félbe, szedjük ki a magjait.
- A bazsalikomot tépkedjük kisebb darabokra.
- Amikor megvagyunk az előkészületekkel, akkor egy serpenyőt tegyünk fel a grillre.
- Ebbe löttyintsünk egy kevés olívaolajat, majd ezen pirítsuk meg a hagymákat és fokhagyma szeleteket.
- Amikor már finom illata van a hagymának, jöhet bele a chili és a bazsalikom szára (a leveleket majd a tálaláskor használjuk).
- Egy perc után adjuk a keverékhez az édes chiliszószt és pici vizet és főzzük 5 percig rendszeres keverés mellett, hogy besűrűsödjön.
- Tegyük a serpenyőt a grill hidegebb részére.
- Közben a focacciát kenjük le olívaolajjal, vágjuk fel vékony szeletekre és pirítsuk le mindkét oldalukon.
- A maradék fokhagymát vágjuk félbe és ezzel kenjük meg a pirított kenyérszeleteket.
- A paradicsomokat vágjuk fel és a félbevágott koktél paradicsomokkal tegyük egy tálba és locsoljuk meg balzsamecettel.
- Ezután adjuk a paradicsomokhoz a megpucolt és szeletelt avokádót.
- Az egészet locsoljuk meg fél citrom levével és forgassuk össze a salátát.
- A garnélákat olajozzuk le és süssük a grill forró részén 4 percig oldalanként.
- Amikor elkészültek a garnélarákok, tegyük át őket a korábban félretett mézbe és forgassuk meg őket benne.
- A paradicsomos avokádóhoz adjuk hozzá a saláta mixet, a pirított kenyereket és óvatosan rázzuk össze.
- Végül tegyük a saláta tetejére a garnélákat, nyomjuk rá a citrom másik felének levét és a maradék mázzal is locsoljuk meg a rákokat.
- Díszítsük a bazsalikom levelekkel a salátát.