A grillezett brokkoli friss íze sült narancs és pirított mandulával kiegészítve egy ízletes téli köret húsok vagy sajtok mellé.
Narancsos brokkoli köret
írta: Broil King Magyarország
Hozzávalók:
- 2 fej brokkoli
- 50 g mandula
- 1 db narancs
- 60 ml olívaolaj
- 1 ek juharszirup
- 1 ek mustár
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint só
- 2-3 ek napraforgó olaj
Elkészítés:
- Melegítsük elő a grillt közepes/magas hőfokra.
- A brokkolit szedjük rózsáira és hosszában vágjuk őket félbe.
- Tegyük egy nagyobb tálba a brokkolikat és locsoljuk meg a napraforgó olajjal, és sózzuk meg alaposan.
- Egy grillkosárba téve mehetnek is fel a brokkolik a grillre 10-15 percre, hogy szépen megpiruljanak.
- Közben az oldalégőn egy száraz serpenyőben pirítsuk meg a mandulákat, majd hagyjuk kihűlni.
- Amíg sül a brokkoli (időnként mozgassuk meg), addig készítsük el a vinaigrette mártást a körethez. A narancs felének héját reszeljük le és tegyük egy kisebb tálkába, majd vágjuk félbe a narancsot.
- Az egyik felet, húsával lefelé pirítsunk meg a grillen 4-5 perc alatt. A másik felet tegyük félre a tálaláshoz.
- A megsült és kicsit visszahűlt narancsot facsarjuk ki, majd a levet keverjük össze az olívaolajjal, a juharsziruppal és a mustárral.
- A kész brokkolikat tálalásnál locsoljuk meg a narancsos vinaigrette mártással, szórjuk meg pirított mandulával, narancshéjjal és ízesítsük sóval, borssal.
- A maradék fél narancsot szeleteljük fel és díszítésként használjuk a tálalásnál!