A pulyka az ünnepi asztalon egyre gyakrabban megjelenik hazánkban is, de az Egyesült Államokban a Hálaadás elképzelhetetlen pulyka nélkül. Jellemzően egészben sütik meg, mi viszont most „alkatrészenként” sütjük meg a Kamado Joe receptje alapján
Hálaadás napi pulykasült Kamado Joe grillben
írta: Billege Andras
Hozzávalók:
- 1 kg pulykamell
- 2 db pulyka alsócom
- 1 d pulyka felsőcomb
- 150 g Suncity brisket rub
- 200 g vaj
- 3 db sárgarépa
- 3 db fehérrépa
- 1 csomag halványító zeller
- 3 fej vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A sárgarépát, a fehérrépát, a hagymát és a fokhagymát megpucolom a halványító zellert alaposan megmosom. A grillt indirekt sütésre előkészítem egy kevés cseresznye füstölőfával és 160 fokra felfűtöm.
Amikor a grill elérte a megfelelő hőfokot, a zöldségeket nagyobb darabokra vágom, a pulykát pedig befűszerezem Suncity Szeged brisket rubbal. Egy tepsibe rakom, a zöldségágyat majd ráfektetem a befűszerezett húst. A húsok tetejére 1-1 kocka vajat teszek és sütni kezdem. 30 percenként meglocsolom a pulykából kisült szafttal. A mellet 74 fokos maghőmérsékletnél veszem le, a combokat pedig 84 foknál. Az 1 kg körüli mell 160fokos hőmérsékleten kb. 1.5 óra alatt éri el a kívánt hőmérsékletet, míg a combok 2,5 óra alatt. Amikor a hús elkészült félre teszem pihentetni a zöldségekkel együtt. A grillből kiveszem a rácsokat és a tepsit a vissza maradt szafttal a deflektorkőre teszem, és felére beforralom, majd egy nagy kocka vajjal dúsítom.
Tálaláskor a mártással meglocsolom a pulykát és sült almás édesburgonya pürével tálalom