A pulyka az ünnepi asztalon egyre gyakrabban megjelenik hazánkban is, de az Egyesült Államokban a Hálaadás elképzelhetetlen pulyka nélkül. Jellemzően egészben sütik meg, mi viszont most „alkatrészenként” sütjük meg a Kamado Joe receptje alapján

Hálaadás napi pulykasült Kamado Joe grillben

Elkészítési idő: 180 perc
Nehézség: 3

Hálaadás napi pulykasült Kamado Joe grillben

írta: Billege Andras

Hozzávalók:

  • 1 kg pulykamell
  • 2 db pulyka alsócom
  • 1 d pulyka felsőcomb
  • 150 g Suncity brisket rub
  • 200 g vaj
  • 3 db sárgarépa
  • 3 db fehérrépa
  • 1 csomag halványító zeller
  • 3 fej vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

 

A sárgarépát, a fehérrépát, a hagymát és a fokhagymát megpucolom a halványító zellert alaposan megmosom. A grillt indirekt sütésre előkészítem egy kevés cseresznye füstölőfával és 160 fokra felfűtöm.

Amikor a grill elérte a megfelelő hőfokot, a zöldségeket nagyobb darabokra vágom, a pulykát pedig befűszerezem Suncity Szeged brisket rubbal. Egy tepsibe rakom, a zöldségágyat majd ráfektetem a befűszerezett húst. A húsok tetejére 1-1 kocka vajat teszek és sütni kezdem. 30 percenként meglocsolom a pulykából kisült szafttal. A mellet 74 fokos maghőmérsékletnél veszem le, a combokat pedig 84 foknál. Az 1 kg körüli mell 160fokos hőmérsékleten kb. 1.5 óra alatt éri el a kívánt hőmérsékletet, míg a combok 2,5 óra alatt. Amikor a hús elkészült félre teszem pihentetni a zöldségekkel együtt. A grillből kiveszem a rácsokat és a tepsit a vissza maradt szafttal a deflektorkőre teszem, és felére beforralom, majd egy nagy kocka vajjal dúsítom.

Tálaláskor a mártással meglocsolom a pulykát és sült almás édesburgonya pürével tálalom