A fekete kagyló ízében és illatában visszaköszön a tenger kellemes sós illata. Nem érdemes túlbonyolítani az ételt mert a maga egyszerűségében rejlik a tökéletessége.
Boros fekete kagyló Kamado Chef kerámia grillen
írta: Billege Andras
Hozzávalók:
- 2 kg fekete kagyló
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 dl olívaolaj
- 1 csokor friss petrezselyem
- 2 db chili
- 1 dl fehérbor
Elkészítés:
Ennek az ételnek az előkészíteése szinte több időt vesz igénybe, mint maga a főzés, ezért érdemes mindent előkészíteni.A hagymát félfőre vágom, a fokhagymát pedig durvára darabolom. A petrezselymet felaprítom és a chili paprikát felkarikázom.
A kamdo sütő direkt grill funkcióját használom. Begyújtás után azonnal bele teszek egy serpenyőt amivel együtt melegítem fel kb 180 fokra. Amíg a grill eléri a megfelelő hőmérsékletet, átvalogatom és megtisztítom a kagylókat. A tisztítás nem mást, mint a kagyló kilógó "bajszát" kiszedem, amelyik kagyló nyitva van, azt nem szabad megfőzni, ki kell dobni és a főzés végén a ki nem nyílt kagylókat szintén ki kell dobni.
A serpenyőbe öntöm az olajat és bele teszem a hagymát és a fokhagymát, amit 3-4 percíg pirítok. Nem sózom meg, mert a kagyló elég sós és a hagyma inkább süljön, mint párolódjon.
Ezután ráteszem a kagylót és néhány percig hagyom sülni, majd ráöntöm a bort, megszórom a chili karikákkal és a petrezselyem felével.
A kagyló kb 10-12 perc alatt el is készül. Ezután megszórom a maradék aprított petrezselyemmel és friss ciabattát kínálok mellé