Halat grillezni mindig jó ötlet, egy különleges körettel, pedig igazán izgalmas, vendégváró finomság kerekedhet a dologból.
Grillezett sügér narancsos salsával
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- 4 szelet sügér filé
- 5 ek olívaolaj
- 3 ek borecet
- 3 ek szójaszósz
- 1 kk gyömbér
- 2 kk cukor
- 3 db narancs
- 1 db édeskömény
- 1 db fokhagyma
- fél db lilahagyma
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
- Melegítsük elő a grillt közepes/magas hőfokra.
- Egy aprítóba tegyünk 2 evőkanál olajat és ugyanennyi szójaszószt, öntsük hozzá az ecetet és adjuk hozzá a gyömbért és a cukrot. Dolgozzuk össze az egészet.
- A narancsokat pucoljuk meg és vágjuk ki a gyümölcshúst a fehér hártyák közül. Aprítsuk fel, majd tegyük egy nagyobb tálba.
- A lilahagymát és az édesköményt is vágjuk apróra és adjuk a narancshoz.
- Öntsük az egészre a korábban elkészített olajos keveréket és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Forgassuk össze az egészet és hagyjuk pihenni a hűtőben.
- A maradék olajat, szójaszószt és apróra vágott fokhagymát keverjük össze.
- Ebben forgassuk meg a halakat, majd sózzuk és borsozzuk őket.
- Mehetnek is fel a grillre, ahol oldalanként 3 perc alatt süssük szép opálosra a halakat.
- A behűtött narancsos-köményes salsával kínáljuk.