Mézes-vajas grillezett lazac
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- 4 szelet lazacfilé
- 6 ek vaj
- 3 ek méz
- 1,5 kk só
- 1,5 kk bors
- 2 kk fokhagyma por
- 2 kk olasz fűszerkeverék
- 2 kk pirospaprika
- 1 kk cayenne bors
- 1 kk hagyma por
- fél kk chili pehely
Elkészítés:
- Egy kis tálkában keverjük össze az összes fűszert, kivéve 1 kiskanál sót, 1 kiskanál borsot és persze a vajat, mézet. Ez lesz a fűszeres száraz pác.
- Közben keverjük el a vajat és a mézet is egymással. Ehhez akár elektromos mixert is használhatunk.
- Amikor már jó habos és könnyű a keverék, adjunk hozzá egy evőkanállal a korábban elkészített fűszerkeverékből. (A többit tároljuk száraz helyen és bármikor felhasználhatjuk 3 hónapon belül halhoz, csirkéhez.)
- A lazacot törüljük szárazra és sózzuk, borsozzuk. (Egy kis olajjal lekenhetjük sütés előtt, hogy ne száradjon ki nagyon. Ez főleg vad lazacnál fontos, ami kevésbé zsíros.)
- Melegítsük elő a grillt közepes hőfokra.
- Süssük a halszeleteket 6-8 percig oldalanként, amíg szépen megopálosodik a hal színe.
- Ezután vegyük le a grillről és mindegyik szeletre halmozzunk egy nagyobb mennyiséget a mézes keverékből, majd terítsük el rajta. A még meleg halon szépen megolvad a vaj és bevonja a halat a mártás.
- Amikor megolvadta vaj, fordítsuk meg a halat és ismételjük meg ezen az oldalon is a keverék eloszlatását.
- Friss salátával vagy grill zöldségekkel tálaljuk!