Karácsony nem telhet el bejgli nélkül, akár a klasszikus ízeket, akár az újhullámos verziót készítjük, semmihez nem fogható ízeket varázsolhatunk egy fatüzeléses kemencében.
Mákos és diós bejgli Alfa Forni kemencében
írta: Billege Andras
Hozzávalók:
- 300 g liszt
- 80 g vaj
- 40 g zsír
- 35 g porcukor
- 3 g só
- 8 g élesztő
- 1 db tojás sárgája
- 30 ml tejszín
- 65 ml víz
- 140 g mák
- 25 g édes morzsa
- 1 db citrom reszelt héja
- 80 ml víz
- 80 g cukor
- 140 g dió
- 25 g édes morzsa
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 80 ml tej
- 50 g porcukor
- 1 db tojás sárgája
- 1 db tojás fehérje
Elkészítés:
A kimért liszthez hozzá adom a cukrot és a sót, valamint a kétféle zsiradékot és elmorzsolom a liszttel. A tetejére morzsolom az élesztőt, majd hozzá adom a tojás sárgáját, a tejszínt és a vizet. Gyorsan összegyúrom, hogy a zsiradék a legkevésbé olvadjon meg, majd a tésztát 2 részre osztom és fél órára hűtőbe teszem.
A 30 perc után 20*25 cm téglalapot nyújtok mindkét tésztából és megtöltöm az előkészített töltelékkel. a 2 rövidebb oldalon és a tőlünk távolabbi hosszú oldalon 2-2 cm helyet hagyok, ahova nem kerül töltelék. A 2 rövidebb oldalt behajtom és feltekerem. Megkenem tojás sárgájával, majd 20 percet hagyom hideg helyen, hogy a tojás megszáradjon. Ezután ismét megkenem, tojássárgájával majd megint 20 percet szárítom hideg helyen. Ezután a tojásfehérjével kenem át és éjszakára hűtőszekrénybe teszem.
Másnap a kemencét begyújtom, felfűtöm, majd hagyom visszahűlni 180-190 fokra és 30 perc alatt megsütöm a bejglit.
Máktöltelék:
A mákot elkeverem az édesmorzsával és a reszelt citromhéjjal. Közben 80g cukorból és 80ml vízből cukorszirupot főzök, elkeverem, a mákkal majd hagyom kihűlni.
Dió töltekék:
A diót elkeverem a porcukorral, a vaníliával és a tejjel