Karácsony nem telhet el bejgli nélkül, akár a klasszikus ízeket, akár az újhullámos verziót készítjük, semmihez nem fogható ízeket varázsolhatunk egy fatüzeléses kemencében.

 

 

 

Mákos és diós bejgli Alfa Forni kemencében

Elkészítési idő: 1470 perc
Nehézség: 2

Mákos és diós bejgli Alfa Forni kemencében

írta: Billege Andras

Hozzávalók:

  • 300 g liszt
  • 80 g vaj
  • 40 g zsír
  • 35 g porcukor
  • 3 g só
  • 8 g élesztő
  • 1 db tojás sárgája
  • 30 ml tejszín
  • 65 ml víz
  • 140 g mák
  • 25 g édes morzsa
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 80 ml víz
  • 80 g cukor
  • 140 g dió
  • 25 g édes morzsa
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 80 ml tej
  • 50 g porcukor
  • 1 db tojás sárgája
  • 1 db tojás fehérje

Elkészítés:

 

A kimért liszthez hozzá adom a cukrot és a sót, valamint a kétféle zsiradékot és elmorzsolom a liszttel. A tetejére morzsolom az élesztőt, majd hozzá adom a tojás sárgáját, a tejszínt és a vizet. Gyorsan összegyúrom, hogy a zsiradék a legkevésbé olvadjon meg, majd a tésztát 2 részre osztom és fél órára hűtőbe teszem.

A 30 perc után 20*25 cm téglalapot nyújtok mindkét tésztából és megtöltöm az előkészített töltelékkel. a 2 rövidebb oldalon és a tőlünk távolabbi hosszú oldalon 2-2 cm helyet hagyok, ahova nem kerül töltelék. A 2 rövidebb oldalt behajtom és feltekerem. Megkenem tojás sárgájával, majd 20 percet hagyom hideg helyen, hogy a tojás megszáradjon. Ezután ismét megkenem, tojássárgájával majd megint 20 percet szárítom hideg helyen. Ezután a tojásfehérjével kenem át és éjszakára hűtőszekrénybe teszem.

Másnap a kemencét begyújtom, felfűtöm, majd hagyom visszahűlni 180-190 fokra és 30 perc alatt megsütöm a bejglit.

 

Máktöltelék:

A mákot elkeverem az édesmorzsával és a reszelt citromhéjjal. Közben 80g cukorból és 80ml vízből cukorszirupot főzök, elkeverem, a mákkal majd hagyom kihűlni.

Dió töltekék:

A diót elkeverem a porcukorral, a vaníliával és a tejjel