- írta: Peitli Csilla
Amikor a grillezés elhangzik, a legtöbben valamilyen szeletben sült húsra gondolnak, amit magas hőfokon gyorsan megsütnek, vagy a mostanában divatos BBQ sütés ugrik be. Dacolva ezzel a tévhittel, én ma egy hagyományos magyar ételt készítettem a grillen. Még hozzá egy vörösboros marhapörköltet krumplilaskával.
Marhapörkölt krumplilaskával Ofyr fatüzelésű grillen
írta: Billege Andras
Hozzávalók:
- 1,5 kg marha lábszár
- 0,5 kg vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 db tv paprika
- 2 db paradicsom
- 100 g fűszerpaprika
- 60 g kacsazsír
- 1 kg burgonya
- 0,3 kg liszt
- ízlés szerint só
Elkészítés:
Az Ofyrt begyújtottam és rátettem a grill round kiegészítőt, hogy alaposan felmelegedjen, míg az alapanyagokat előkészítettem.
A hagymát, a fokhagymát, a paprikát és a paradicsomot apróra vágtam, a fokhagymát összezúztam és a húst kockára vágtam. Egy öntöttvas edénybe kacsazsírt tettem és a hagymát alaposan megpároltam egy kevés sóval, majd hozzá adtam a fokhagymát, paprikát és a paradicsomot is. Nagyjából 10 percet pároltam együtt, majd megszórtam a fűszerpaprikával és azonnal hozzá adtam a húst is. Amíg a hús saját leve nem párolódik el, addig nem adok hozzá folyadékot, utána is mindig csak keveset, nem akarom, hogy leves állaga legyen. Én a folyadékot vörösborral pótoltam. Amíg a pörkölt készül, a burgonyát kockára vágom és sós vízben puhára főzöm, majd még melegen áttöröm és hagyom kihűlni, majd a liszttel és a sóval lágy tésztát gyúrok belőle.
Amikor a hús majdnem teljesen megpuhult, az Ofyr sütőlapján a tésztából vékonyra nyújtott korongokat szép aranybarnára sütöm, majd a pörkölttel tálalom.