Amikor a grillezés elhangzik, a legtöbben valamilyen szeletben sült húsra gondolnak, amit magas hőfokon gyorsan megsütnek, vagy a mostanában divatos BBQ sütés ugrik be. Dacolva ezzel a tévhittel, én ma egy hagyományos magyar ételt készítettem a grillen. Még hozzá egy vörösboros marhapörköltet krumplilaskával.

 

 

Marhapörkölt krumplilaskával Ofyr fatüzelésű grillen

Elkészítési idő: 240 perc
Nehézség: 3

Marhapörkölt krumplilaskával Ofyr fatüzelésű grillen

írta: Billege Andras

Hozzávalók:

  • 1,5 kg marha lábszár
  • 0,5 kg vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 db tv paprika
  • 2 db paradicsom
  • 100 g fűszerpaprika
  • 60 g kacsazsír
  • 1 kg burgonya
  • 0,3 kg liszt
  • ízlés szerint só

Elkészítés:

 

Az Ofyrt begyújtottam és rátettem a grill round kiegészítőt, hogy alaposan felmelegedjen, míg az alapanyagokat előkészítettem.

A hagymát, a fokhagymát, a paprikát és a paradicsomot apróra vágtam, a fokhagymát összezúztam és a húst kockára vágtam. Egy öntöttvas edénybe kacsazsírt tettem és a hagymát alaposan megpároltam egy kevés sóval, majd hozzá adtam a fokhagymát, paprikát és a paradicsomot is. Nagyjából 10 percet pároltam együtt, majd megszórtam a fűszerpaprikával és azonnal hozzá adtam a húst is. Amíg a hús saját leve nem párolódik el, addig nem adok hozzá folyadékot, utána is mindig csak keveset, nem akarom, hogy leves állaga legyen. Én a folyadékot vörösborral pótoltam. Amíg a pörkölt készül, a burgonyát kockára vágom és sós vízben puhára főzöm, majd még melegen áttöröm és hagyom kihűlni, majd a liszttel és a sóval lágy tésztát gyúrok belőle.

Amikor a hús majdnem teljesen megpuhult, az Ofyr sütőlapján a tésztából vékonyra nyújtott korongokat szép aranybarnára sütöm, majd a pörkölttel tálalom.