A sertésszűz egy kifejezetten sokoldalú húsfajta, nagyon sok recept-variánsát lehet fellelni szerte a világon. Számomra talán a legfinomabb a csengtu-i (Szecsuán tartomány fővárosa-Kína) szűz, mely elkészítését tekintve nagyon egyszerű, mégis fenomenális ízeket hordoz magában. Lássuk is, hogyan készíthetjük el:

Szecsuáni sertésszűz

Elkészítési idő: 10 perc
Nehézség: 1

Szecsuáni sertésszűz

írta: Tarsoly László

Hozzávalók:

  • 1 db sertésszűz
  • 5 g kínai ötfűszer-keverék
  • 2 g fokhagymapor
  • 0,5 dl sötét szójaszósz
  • 0,5 dl világos szójaszósz
  • 0,3 dl hoisin szósz
  • 0,1 dl rizsecet
  • 0,1 dl tökmagolaj
  • 2 g őrölt madárszem chili

Elkészítés:

A szűzeket megtisztítjuk, ha szükséges hártyázzuk, és a kínai ötfűszer keverékkel bedörzsöljük, majd kézzel meg is paskolgatjuk azt, hogy a fűszerek minél jobban a rostokba kerüljenek.

Fontos, hogy befűszerezett állapotban ne sokáig álljon, hanem mihamarább a forró, kukorica olajjal előzőleg átkent rácsra kerüljön direkte a parázs fölé. Oldalanként 2,5 percig sütjük majd a fentebb leírt hozzávalók keverékével átkenjük és ismételten oldalanként 2,5 percig süssük. Fontos, hogy mivel ez sertéshús, ne hagyjuk nyersre a közepét, hanem enyhén rózsaszínesre készítsük. Ennyi sütési idő 250 fokon, ehhez az állapothoz pont elegendő. Ha így járunk el, akkor egy nagyon kellemesen lágy, puha és omlós húst kapunk (ahogyan azt a fotón is látni).

A külső máz miatt további fűszerezést nem igényel a szűz. A sütés után pihentessük 4-5 percet, aztán felvágva, szeletenként tálaljuk, vagy zöldséges rízssel, vagy pirított tésztával. 

 

Próbáljátok ki Ti is!