Billege Andris barátomtól kaptam egy nagyon szép sertésoldalast. Az előkészítése rám várt, ugynis St. Luis stílusban szerettem volna elkészíteni, és így még le kellett vágnom a felesleget és a zsírt. Az életem legjobb sertés oldalasa lett. Az oldalas nem éppen hagyományos módon gázgrillen készült, és esetemben ennek a beállítása is fontos volt. A füstöt hickory facsipsz adta, amit néhány percre vízbe áztattam. A füst is fantasztikus lett.

St. Louis stílusú grillezett sertésoldalas gázgrillen elkészítve

Elkészítési idő: 4 óra perc
Nehézség: 0

St. Louis stílusú grillezett sertésoldalas gázgrillen elkészítve

írta: Vezse Roland

Hozzávalók:

  • 1 db Sertésol
  • 1 adag Suncity sertés rub
  • 1 adag hickory fa chips

Elkészítés:

Megmutatom nektek, hogy hogyan készült életem eddigi legjobb sertés oldalasa St Luis stílusban.

Először is nagyon finom, friss jól kiválasztott oldalasra volt szükségem. Az oldalas előkészítése során levágtam a felesleget, ami nem is lett felesleg, mert egy nagyszerű sertépörkölt készült a papszeletből, ami nagyon jó lett, és még a felesleg is több, mint fél kiló lett.

A St. Luis cut elkészítése után a szegedi Suncity BBQ Pork rubját használtam a bedörzsöléshez. Figyeltem arra hogy mindenhoz teljesen egyenletesen érje a rub, oldalt és a végein is. Ezután a már 150 fokra felmelegített Broil King Regal-ba tettem be a fűszerezett oldalast, mégpedig a melegen tartó felső rácsra. A sütő típusa itt azért fontos, mert ha ugyanezen sütsz, akkor használhatod ugyanezeket a beállításokat.

Az oldalast a sütőfelület bal oldalán helyeztem el, és alatta mindhárom gázégőt lekapcsoltam. A meleget és a cirkulációt a jobb oldali gázégő teljes, legnagyobb fokozatú kinyitása eredményezte, és a sütő így atom stabilan tartotta a 150 celsius fokot. 

Billege Andris tanácsára már az első percekben feltettem egy füstölő dobozt a képeken látható módon, nem direktben füstölve, hanem jobbra tolva. A füstölő dobozban előre beáztatott Hickory facsipsz volt, amely köztudottan jó a sertés oldalas elkészítéséhez. Erről egy videót is készítettem, hogy lássátok, hogy a füstölődoboz hol volt, és mennyire füstölt. A dobozt fél óra után újratöltöttem, mert elégett benne a fa (gyártottam egy kis faszenet). A video itt látható:

A 150 celsius fokon és 3,5 órán át sütöttem, és amikor levettem akkor gyönyörűen leesett a hús a csontjáról. A képen látható vágás nem vágás, hanem így szakadt el. Utólag már tudom, hogy egy kicsit túlment, szerintem levehettem volna 15 perccel hamarabb, de még így is életem legjobb sertésbordája lett, főleg, hogy gázgrillen készült. A fűszer egy csoda volt, köszönöm Iván (SUNCITY). 

Szóval remélem, hogy segítettem azoknak, akik még nálam is kezdőbbek. 

Jó étvágyat kívánok, ha megkívántátok.