Február elseje a kínai újév kezdete idén, ennek a dátumnak tisztelegve készítettem egy ázsiai ihletésű ételt, ami tökéletesen passzol a grillezéshez és ebben a hidegben is gyorsan elkészül, hiszen a grillen kifejezetten magas hőfokot is el tudunk érni, ami kedvező az ázsiai ételek a gyors pirításához.
Ázsiai pirított csirke Kamado Joe kerámia grillben
írta: Billege Andras
Hozzávalók:
- 0,5 kg csirkecomb filé
- 1+0,5 dl szójaszósz
- 1 dl hoisin szósz
- 0,5 dl halszósz
- 1 teáskanál friss gyömbér reszelve
- 1 teáskanál zúzott fokhagyma
- 2 db sárgarépa
- 2 db vöröshagyma
- 5 db gomba
- 0,5 db piros kaliforniai paprika
- 0,5 db kínai kel
- 0,5 doboz bambuszrügy
- 0,5 doboz mungóbab csíra
- 0,5 dl édes chiliszósz
- 1 evőkanál kukorica keményítő
- 1 evőkanál sós földimogyoró
- 1 db friss chili
- 1 szál újhagyma
- 1 db Lime
Elkészítés:
Kezdésnek elkészítek egy gyors pácot szójaszószból, hoisin szószból, halszószból, fokhagymából és gyömbérből, majd beleteszem a vékony csíkokra vágott csirkecombot és 30 percig pácolom. Közben a grillt begyújtom és felfűtöm egy öntöttvas wokkal 300 fokra. Közben előkészítem a zöldségeket is. A sárgarépát vékony karikára, a vöröshagymát negyedekbe, a gombát cikkekre vágom. A kaliforniai paprikát és a kínai kelt pedig vékony csíkokra.
A forró wokba olajat öntök és 3-4 percig pirítom a sárgarépát és a hagymát, majd hozzá adom a csirkecombokat a páclével együtt és további 5 percig pirítom. Ezután kerül hozzá a gomba és 2-3 perc elteltével a kaliforniai paprika és a kínai kel. Amikor a paprikát hozzá adom, édes chiliszósszal és egy kevés szójaszósszal még ízesítem, szintén hozzáadom a bambuszrügyet és a mungóbab csírát és elkeverem hideg vízzel kikevert kukoricakeményítővel. Már csak annyi ideig hagyom a kamadoban, amíg a szósz besűrűsödik.
Üvegtésztával, vékony karikára vágott chilivel és újhagymával tálalom. Ízlés szerint friss chili karikákkal és frissen facsart lime levével még pikánsabbá tehető.