Az időjárás már jelzi, hogy vége a nyárnak, így a grillen készült fogások közé is becsempészhetjük az őszt. Ezúttal a szőlő édeskés ízét köszönthetjük viszont a csirkén, ami megadja az étel különleges zamatát.
Szőlőmázas grillezett csirke
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- 3 marék magtalan szőlő
- 3 ek olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db hagyma
- 2 ek balzsamecet
- 2 ek szójaszósz
- 1 ek barna cukor
- 1 kg csirke (mell, comb)
- 2 kk rozmaring
Elkészítés:
- Először készítsük el a mázat, amihez egy aprítóba tegyük bele a szőlőt. Ezt dolgozzuk össze, míg pépes állagot kapunk.
- Egy serpenyőben forrósítsunk fel két kanál olívaolajat az oldalégőn, majd adjuk hozzá az apróra vágott hagymát és pároljuk meg.
- Ezután jöhet bele az ugyancsak apróra vágott fokhagyma, amit pár percig pirítsunk, majd adjuk a keverékhez a szőlőt, a balzsamecetet, a szójaszószt, a cukrot és egy csipet rozmaringot.
- Forraljuk fel a keveréket, majd kis lángon főzzük sűrű szósszá 10 perc alatt.
- Kicsit hűtsünk rajta mielőtt visszatennénk az aprítóba, hogy egy nemű mártást csináljunk belőle.
- Melegítsük elő a grillt közepes hőfokra.
- A csirkéket kenjük le a megmaradt olajjal, majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, végül pedig rozmaringgal is szórjuk meg.
- Ezután tegyük fel a rácsra, majd kezdjük el a sütést. Minden fordításnál kenjük le a húst a szőlős mázzal, és így süssük készre a csirkét. A csirkerészek mérete és típusa más-más sütési időt követel, így ügyeljünk arra, hogy teljesen átsüljenek.