A rostokban és vitaminokban gazdag édesburgonya alacsony szénhidrát tartalmával ízletes köret, de akár elő- vagy főételként is kínálhatjuk. Ha utóbbi mellett döntünk, próbáljuk ki a fűszeres, töltött változatot, melyet grillen elkészítve különösen finom, könnyű ebédet vagy vacsorát kapunk.
Töltött édesburgonya
írta: Vöröss Kata
Hozzávalók:
- 2 darab Közepes méretű édesburgonya
- 2 evőkanál étolaj
- 1/4 teáskanál Őrölt fekete bors
- 1/2 csésze Reszelt cheddar sajt
- 1 evőkanál BBQ fűszer
- 1/2 csésze Mozzarella
- 3 evőkanál Tejföl
- 1/2 Vékonyra szeletelt vöröshagyma
- 1/2 csokor Apróra vágott metélőhagyma
- 6 szelet Bacon
Elkészítés:
Az édesburgonyát beolajozzuk, szórjuk meg a BBQ fűszerrel, helyezzük egy tepsibe és tegyük a grillre. 30 percig süssük az egyik oldalán, majd fordítsuk meg. Közben fektessük sütőlapra a bacont és forgassuk meg néhányszor, amíg nem sül ropogósra. Amilkor a szalonna elkezdi a zsírját kiengedni, tegyük mellé a hagymát és hagyjuk karamellizálódni. Ha elkészültek, tegyük félre.
Villával ellenőrizzük, hogy megpuhult-e az édesburgonya, majd a tetejét óvatosan vágjuk be. Ha a két végét megnyomjuk, a nyílás szélesebb lesz és így könnyebb megtölteni. A szalonna, a hagyma és a sajtok felét a burgonyákba töltjük, majd a Kamado Joe kupoláját ráhajtjuk és 5-7 percig a grillezzük. Akkor készült el, ha a cheddar és a mozzarella keveréke megolvadt. Díszítsük metélőhagymával és a borssal megszórt tejföllel.