Erdőlakó burger kucsmagombás pitypangsalátával, cékla- és csicsókachipsszel

Elkészítési idő: 70 perc
Nehézség: 4

Erdőlakó burger kucsmagombás pitypangsalátával, cékla- és csicsókachipsszel

írta: SpaTrendOnline

Hozzávalók:

  • 70 dkg vaddisznó lapocka és/vagy tarja
  • 2 ek mustár
  • 2 db borókabogyó
  • 1 db hagyma
  • 2 db cékla
  • 2 db csicsóka
  • 4 marék pitypanglevél
  • 1 csokor retek
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 ek balzsamecet
  • 6 szelet ementáli sajt
  • 40 g kucsmagomba
  • 5 dkg retekcsíra
  • 2 ek tökmagolaj
  • 15 db aszalt paradicsom
  • 2 marék fekete olívabogyó
  • 5 dl vörösbor
  • 5 dl húsleves
  • 1 tk só
  • 1 tk bors
  • 3 szál újhagyma
  • 4 db ibolya
  • 6 ek tejföl
  • bucihoz: 2 dl tej
  • 2 ek cukor
  • 1 tk só
  • 40 g olaj
  • 1 db tojás
  • 100 g joghurt
  • 60 dkg liszt

Elkészítés:

  1. A húspogácsához, ha lehet, kissé zsíros húst szerezzünk, akkor lesz jó szaftos, nekem most fele-fele arányban nyak (tarja) és lapocka jutott. Előző nap apróra kockázzuk, belemasszírozzuk a mustárt, a szinte porrá tört borókabogyót és 2 ek olajat. Lefedjük, másnapig hűtőben tartjuk.
  2. Az aszalt paradicsomot feldaraboljuk, az olívabogyóval egy lábasban feltesszük főni. Felváltva adagoljuk hozzá a bort és a húslevet, mindig elfőzzük, a végén egész kevés maradjon alatta. Ezt is elkészíthetjük előző nap, sőt pár napig ez is simán eláll hűtőben.
  3. A bucihoz a langyos tejben elkeverünk egy kk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. Összegyúrjuk a többi hozzávalóval, langyos helyen letakarva duplájára kelesztjük. Deszkán átgyúrjuk, 6-8 darabba osztjuk. Megformázzuk, tepsire ültetjük, ismét duplájára kelesztjük. A tetejüket megkenjük felvert tojással, megszórjuk köménnyel és a borssal. 200 fokos sütőben barnára sütjük, rácson kihűtjük.
  4. A chipshez a céklát és a csicsókát megtisztítjuk, uborkaszeletelőn legyaluljuk. Mindkét oldalukat megsózzuk, megkenjük olajjal. A grillrácson megsütjük, papírtörlőre szedjük. A kucsmagombát megszabadítjuk a szárától, sózva, borsozva kissé megpirítjuk a grillen, kihűtjük.
  5. A retket vékonyan felszeleteljük, leveleit és a pitypangleveleket megmossuk.
  6. A húst nagyjából letörölgetjük, ledaráljuk (lehet kétszer is, de azért annyit nem szórakoztam vele). Hozzáadjuk a nagyon apróra vágott hagymát, sózzuk, borsozzuk. A buci méretétől függően szétosztjuk a húst, lapos pogácsákat formálunk belőle. Beolajozzuk a grillrácsot, nagy lángon gyorsan mindkét oldalukat megsütjük, vigyázzunk, hogy ki ne száradjon.
  7. A salátához a pitypangleveleket, a retekcsírát és a kucsmagombát egy tálba tesszük, kevés tökmagolajjal és balzsamecettel összeforgatjuk.
  8. A hamburgert összeállítjuk: a bucikat félbevágva megpirítjuk a rácson, az alsó felükre jöhet egy kanál tejföl. Erre tesszük a retekleveleket, rá a forró húst, majd a sajtot, az újhagymát, retekszeleteket, végül a ragut. A tetejét gyorsan rögzítjük, a chipsszel és a salátával tálaljuk.

Extra tippek:

  • Erre az ételre is kell egy kicsit készülni előző nap, de a bucit mindenképpen frissen süssük! Legalább nem fogy el.

 

 

A húspogácsák sütését megkönnyíti a burgerkosár használata.