Bármilyen zöldségből elkészíthető ez az ízletes nyárs, ami tavaszra és nyárra is kiváló köret lesz a húsok mellé.
Balzsamecetes grillezett zöldségnyárs
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- 120 ml balzsamecet
- 2 ek mustár
- 2 gerezd fokhagyma
- 1+1 g só
- 1+1 g bors
- 2 ek olaj
- 900 g zöldségkeverék
Elkészítés:
- Melegítsük elő a grillt közepes/magas hőfokra.
- A falatnyi darabokra vágott zöldségeket (pl.: cukkini, padlizsán, hagyma, kaliforniai paprika, paradicsom) tegyük egy tálba és sózzuk, borsozzuk őket.
- A befűszerezett zöldségeket húzzuk vegyesen nyársra.
- A zöldségnyársakat tegyük fel a grillre sülni. Két percenként forgassunk rajta egyet, hogy minden oldalon kellően megpirulhasson.
- Amíg sül a zöldség, készítsük el a pácot. Ehhez egy kis serpenyőben főzzük össze a balzsamecetet, a mustárt, az apróra vágott fokhagymát és a sót, borsot. Amikor már kissé sűrűsödött a pác, zárjuk el alatta a gázt (kb. 5 perc) és azonnal kenhetjük is vele a zöldségeket.
- Amikor lekentük a zöldségeket, kicsit vegyük lejjebb a grill hőfokát és süssük további 10-15 percig a nyársakat. Gyakran forgassuk és kenjük le páccal, hogy minél inkább karamellizálódhassanak a zöldségek.
- A maradék pácot tálaláskor is kínálhatjuk.