Látványos köret, ami az ünnepi asztalon is megállja a helyét, egészséges és finom alapanyagokból!
Édesburgonyás, lilakáposztás köret az ünnepi asztalra
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- 800 g édesburgonya
- 1,2 kg lilakáposzta
- 600 ml tejszín
- 220 g sajt
- 1 ek olívaolaj
- 1 ek só
- fél kk szerecsendió
- 1 db hagyma
- 4 db babérlevél
- 2 kk köménymag
- 250 ml vörösbor
- 80 ml almalé
- 1 ek méz
- 1 db krumpli
- 20 g vaj
Elkészítés:
- A káposztát reszeljük le és sózzuk be alaposan.
- Hagyjuk pihenni, hogy levet eresszen és megpuhuljon egy kicsit, majd öblítsük le.
- A grillt melegítsük elő közepes hőfokra.
- Egy nagyobb lábosban melegítsük meg az olajat és ezen pirítsuk le az apróra vágott hagymát.
- Adjuk hozzá a reszelt káposztát, a bort, az almalét és a mézet, majd alacsony hőfokon, időnként megkeverve, főzzük.
- Amikor már a legtöbb nedvesség elpárolgott, adjuk a káposztához az ugyancsak reszelt krumplit és főzzük addig, amíg teljesen megpuhul a káposzta és a krumpli is.
- Adjuk a káposztához a vajat és keverjük ki, amíg egy selymes, fényes köretet kapunk.
- Csöpögtessük le a felesleges nedvességet.
- Emeljük a grill hőmérsékletét közepes/magas hőfokra.
- Egy nagyobb hőálló tálat kenjünk ki egy kevés vajjal, majd tegyünk le egy réteg pucolt és vékonyra vágott édesburgonyát az aljára.
- Jöhet egy réteg káposzta, majd öntsük le 60 ml tejszínnel.
- Folytassuk a rétegzést, amíg el nem fogynak az alapanyagok.
- A végén öntsük a réteget tetejére a maradék tejszínt, szórjuk meg a szerecsendióval és a reszelt sajttal.
- Hagyjuk állni sütés előtt egy kicsit, majd jöhet a zárt tető alatti grillezés, körülbelül 1 órája.