Látványos köret, ami az ünnepi asztalon is megállja a helyét, egészséges és finom alapanyagokból!

Édesburgonyás, lilakáposztás köret az ünnepi asztalra

Elkészítési idő: perc
Nehézség: 4

Édesburgonyás, lilakáposztás köret az ünnepi asztalra

írta: Peitli Csilla

Hozzávalók:

  • 800 g édesburgonya
  • 1,2 kg lilakáposzta
  • 600 ml tejszín
  • 220 g sajt
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 ek só
  • fél kk szerecsendió
  • 1 db hagyma
  • 4 db babérlevél
  • 2 kk köménymag
  • 250 ml vörösbor
  • 80 ml almalé
  • 1 ek méz
  • 1 db krumpli
  • 20 g vaj

Elkészítés:

  1. A káposztát reszeljük le és sózzuk be alaposan.
  2. Hagyjuk pihenni, hogy levet eresszen és megpuhuljon egy kicsit, majd öblítsük le.
  3. A grillt melegítsük elő közepes hőfokra.
  4. Egy nagyobb lábosban melegítsük meg az olajat és ezen pirítsuk le az apróra vágott hagymát.
  5. Adjuk hozzá a reszelt káposztát, a bort, az almalét és a mézet, majd alacsony hőfokon, időnként megkeverve, főzzük.
  6. Amikor már a legtöbb nedvesség elpárolgott, adjuk a káposztához az ugyancsak reszelt krumplit és főzzük addig, amíg teljesen megpuhul a káposzta és a krumpli is.
  7. Adjuk a káposztához a vajat és keverjük ki, amíg egy selymes, fényes köretet kapunk.
  8. Csöpögtessük le a felesleges nedvességet.
  9. Emeljük a grill hőmérsékletét közepes/magas hőfokra.
  10. Egy nagyobb hőálló tálat kenjünk ki egy kevés vajjal, majd tegyünk le egy réteg pucolt és vékonyra vágott édesburgonyát az aljára.
  11. Jöhet egy réteg káposzta, majd öntsük le 60 ml tejszínnel.
  12. Folytassuk a rétegzést, amíg el nem fogynak az alapanyagok.
  13. A végén öntsük a réteget tetejére a maradék tejszínt, szórjuk meg a szerecsendióval és a reszelt sajttal.
  14. Hagyjuk állni sütés előtt egy kicsit, majd jöhet a zárt tető alatti grillezés, körülbelül 1 órája.