A bolti szószoknál könnyen és gyorsan készíthetsz finomabb változatot, ami hazai és garantáltan tartósítószer mentes. Gyorsan megvan és napokig eláll a hűtőben. Már ha lesz lehetősége!

Füstölt padlizsános tésztaszósz

Elkészítési idő: pihentetés + 20 perc
Nehézség: 3

Füstölt padlizsános tésztaszósz

írta: Peitli Csilla

Hozzávalók:

  • 1 db padlizsán
  • 300 g paradicsom
  • 2 dl paradicsom szósz
  • 2 db hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kk oregánó
  • 1 ek cukor
  • 1 dl tejszín
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • 2 ek olaj

Elkészítés:

  1. A padlizsánt és a paradicsomot karikázzuk fel.
  2. A padlizsánt sózzuk be és hagyjuk állni 10 percig.
  3. Melegítsük elő a grillt közepes/magas hőfokra.
  4. Közben a hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra.
  5. Amikor lejárt a padlizsánt pihentetésének ideje, töröljük le róla a felesleges nedvességet, locsoljuk le az olaj felével és ízesítsük még egy kis sóval és borssal.
  6. Mehetnek is fel a karikák a paradicsommal együtt a grillre. A paradicsomot 5, a padlizsánt 15 percig grillezzük.
  7. Amikor elkészültek a zöldségek vágjuk őket kisebb darabokra.
  8. Tegyünk fel serpenyőt a grillre és a maradék olajon kezdjük el pirítani a hagymát.
  9. Szórjuk rá a cukrot és karamellizáljuk össze.
  10. Amikor már kezd szép színe lenni, adjuk hozzá a fokhagymát és süssük további 1 percig.
  11. Ekkor adjuk hozzá a sült paradicsomot, padlizsánt és a paradicsom szószt és az oregánót (esetleg kakukkfüvet).
  12. Forraljuk fel az egészet és hagyjuk 5 percig kisebb lángon sülni, hogy összeérjenek az ízek.
  13. Amikor minden megpuhult, vegyük le a grillről az egészet és tegyük egy turmix gépbe.
  14. Lazítsuk fel a tejszínnel és pürésítsük a szószt.
  15. Azonnal felhasználhatjuk frissen kifőtt tésztára adagolva vagy tároljuk hűtőben pár napig.