A bolti szószoknál könnyen és gyorsan készíthetsz finomabb változatot, ami hazai és garantáltan tartósítószer mentes. Gyorsan megvan és napokig eláll a hűtőben. Már ha lesz lehetősége!
Füstölt padlizsános tésztaszósz
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- 1 db padlizsán
- 300 g paradicsom
- 2 dl paradicsom szósz
- 2 db hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kk oregánó
- 1 ek cukor
- 1 dl tejszín
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 2 ek olaj
Elkészítés:
- A padlizsánt és a paradicsomot karikázzuk fel.
- A padlizsánt sózzuk be és hagyjuk állni 10 percig.
- Melegítsük elő a grillt közepes/magas hőfokra.
- Közben a hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra.
- Amikor lejárt a padlizsánt pihentetésének ideje, töröljük le róla a felesleges nedvességet, locsoljuk le az olaj felével és ízesítsük még egy kis sóval és borssal.
- Mehetnek is fel a karikák a paradicsommal együtt a grillre. A paradicsomot 5, a padlizsánt 15 percig grillezzük.
- Amikor elkészültek a zöldségek vágjuk őket kisebb darabokra.
- Tegyünk fel serpenyőt a grillre és a maradék olajon kezdjük el pirítani a hagymát.
- Szórjuk rá a cukrot és karamellizáljuk össze.
- Amikor már kezd szép színe lenni, adjuk hozzá a fokhagymát és süssük további 1 percig.
- Ekkor adjuk hozzá a sült paradicsomot, padlizsánt és a paradicsom szószt és az oregánót (esetleg kakukkfüvet).
- Forraljuk fel az egészet és hagyjuk 5 percig kisebb lángon sülni, hogy összeérjenek az ízek.
- Amikor minden megpuhult, vegyük le a grillről az egészet és tegyük egy turmix gépbe.
- Lazítsuk fel a tejszínnel és pürésítsük a szószt.
- Azonnal felhasználhatjuk frissen kifőtt tésztára adagolva vagy tároljuk hűtőben pár napig.