Grillezett Portobello gomba
írta: SpaTrend
Hozzávalók:
- 2 db piros kaliforniai paprika
- 8 db portobello gomba
- 100 g parmezán
- 8 db prosciutto sonka
- 8 db koktél paradicsom
- 110 g pesto
Elkészítés:
- A magas hőfokra felmelegített grillen, elsőként a paprikát grillezd egészben. Minden oldalát jól süsd meg, az sem baj, ha megfeketedik. Amikor elkészült, tedd félre és kihűlés után távolítsd el a paprikák héját, a magházat és az ereket, majd vágd csíkokra.
- A parmezán sajt előkészítéséhez zöldséghámozót használj, hogy nagyobb darabokat, csíkokat vághass le a tömbről, majd ezt is tedd félre.
- A folyóvízben megmosott gombáknak távolítsd el a tönk részét (akár a lemezeket is kikaparhatod, de ez nem feltétlenül szükséges), majd jöhet a grillezés.
- Mielőtt elkezded sütni a gombát, vékonyan kend meg a kalapok mindkét oldalát olajjal, majd az alsó oldalára (ez kerüljön először a grillre) jöhet még egy kiskanál pesto is.
- A közepes hőfokra csökkentett grillre helyezett gombákat ezután megpakolhatod egy szelet sonkával, pár csík sajttal, félbevágott paradicsomdarabokkal és a sült paprikával.
- 5-7 perc sütés elég is a zsenge gombáknak, ennyi idő alatt kellően megpuhul a zöldséges „rakottas”.
Extra tippek:
- A recept a gombán kívül szinte bármilyen zöldséggel (vagy más gombafajtával) elkészíthető, vegetáriánus vendégek kedvéért pedig a prochiutto is simán elhagyható. Anélkül is nagyon finom.
- A gomba tönköket később felhasználhatod leveshez, vagy gombapaprikáshoz, de semmiképp se álljon sokáig, mert nagyon gyorsan romlik.
- Ha nem kapsz egész parnezánt, a reszelt változattal is ugyanolyan finom lesz a recept, legfeljebb kicsivel több odafigyelést igényel, hogy ne a faszénen kössön ki a sajt.
A portobello gomba egy nagyobb fejű gombafaj, a textúrája sűrű és rágós, ezért nagyon sok esetben kitűnően lehet vele helyettesíteni a húsokat bizonyos ételekben.
Tehéntejből készített olasz keménysajt. Szinte korlátlan ideig eltartható. Intenzív íze miatt inkább reszelt, vagy darált formában használják tésztaételek, húsok ízesítéséhez.
Bazsalikomból, olívaolajból, fokhagymából, parmezánból és fenyőmagból előállított szósz. Jellemzően tésztafélékhez használjuk, de lehet salátákba, szendvicsekbe is rakni, szinte minden fogást fel tud dobni.