Ponty
A nálunk kapható halak közül az egyik legnépszerűbb a ponty, amit szinte bármire fel lehet használni. Tartalmas és ízletes húsa miatt már a római korban is igen kedvelt volt. Tipikus böjti étel, amiből a legtöbb halételünk elkészíthető. Ilyen a halaszlé és karácsonyi rántott hal. Emellett készíthető egészben grillen vagy sütőben, meghálálja a fokhagymát és a tejtermékeket (tej, tejföl). A kisebb pontyok töltésre is alkalmasak, könnyű velük dolgozni.
Az itthon őshonos édesvízi halak közül a leggyakrabban horgászott fajta a ponty, illetve annak megtalálható három alakváltozata. A 25 kilósra is megnövő halak eredetileg a Dunát és mellékfolyóit népesítették be, de ma már tavakban is bőven találkozni velük. A vegyes táplálkozású pontyból több változat is létezik, ezek közül van olyan, ami szinte egyáltalán nem visel pikkelyt (bőrponty), de a többséget konyhai felhasználás előtt mindenképpen tisztítani kell. Húsa meglehetősen szálkás, és az idősebb példányoknál a zsírosodás is megfigyelhető.