- írta: Peitli Csilla
Főzzünk halat fózolt halszálkáson!
- írta: Zámborszky Éva
- 2019.10.05
Minek ez az urizálás? A gyártók mindig erőlködnek, hogy minél több padlót adjanak el?
A laikus nem mindig látja, hogy mit tud - vagy nem tud az a padló, amit megvesz. Ha csak az árcédulát nézi, könnyen rosszabbul járhat, mintha felkészülne az okos választásra.
Ez a szálka nem fog senki torán megakadni! Na de mire jó, ha a padló fózolt, főleg ha mikrofózolt?
Kezdetben vala a fózolatlan padló. A lapokat egymás mellé sorolták, némi ragasztóval összepattintották. Ugyan szorosan egymáshoz zártak az elemek, - már persze, ha jó minőségűt vettünk, de ahogy mozog és kicsit dilatál, óhatatlanul közémegy némi por és kilöttyent víz, amiket nem tudunk eltávolítani. A fózolt padlót azért fejlesztették ki, mert védelmet nyújt az említett károsodások ellen, sokáig szép és tartós marad.
Mi is az a fózolás? Ma már inkább mikrofózolásró beszélünk, ami egy sekély fugának is nevezhetó.
Ez a parketta szélének általában 45 fokos vágását jelenti. Illesztéskor egy V alakú horony jelenik meg, mely nem mély, így könnyen tisztítható és mutatós.
A laminált padlóknál ezeket a széleket külön, gyárilag impregnálják, így a rákerülő víz nem szívódik be, a padló nem korhad és nem penészesik meg.
További előny, hogy a négyzetmétrenként megengedhető, maximálisan 3 mm szintkülönbséget még képes elrejteni. Ennél nagyobb eltérés már a fózolt éleket is károsítja.
Ma már nem kell azon görcsölni, hogy a nappaliba rakjunk-e hidegburkolatot, ha amerikai konyhás megoldást szeretnénk. Sok szép parkettából válogathatunk, legfeljebb a bőség zavara fog gondot okozni.