Főzzünk halat fózolt halszálkáson!

Minek ez az urizálás?  A gyártók mindig erőlködnek, hogy minél több padlót adjanak el? 

A laikus  nem mindig látja, hogy mit tud - vagy nem tud az a padló, amit megvesz.  Ha csak az árcédulát nézi, könnyen rosszabbul járhat, mintha  felkészülne az okos választásra.


Ez a szálka nem fog senki torán megakadni! Na de mire jó, ha a padló fózolt, főleg ha mikrofózolt? 
Kezdetben vala a fózolatlan padló. A lapokat egymás mellé sorolták, némi ragasztóval összepattintották. Ugyan szorosan egymáshoz zártak az elemek, - már persze, ha jó minőségűt vettünk, de ahogy mozog és kicsit dilatál, óhatatlanul közémegy némi por és kilöttyent víz, amiket nem tudunk eltávolítani. A fózolt padlót azért fejlesztették ki, mert védelmet nyújt az említett károsodások ellen, sokáig szép és tartós marad. 

Mi  is az a fózolás?  Ma már inkább mikrofózolásró beszélünk, ami egy sekély  fugának is nevezhetó.

Ez a parketta szélének általában 45 fokos vágását jelenti. Illesztéskor egy V alakú horony jelenik meg, mely nem mély,  így könnyen tisztítható és mutatós.

A laminált padlóknál ezeket a széleket külön, gyárilag impregnálják,  így a rákerülő víz nem szívódik be, a padló nem korhad és nem penészesik meg. 

További előny, hogy a négyzetmétrenként megengedhető, maximálisan 3 mm szintkülönbséget még képes elrejteni. Ennél nagyobb eltérés már a fózolt éleket is károsítja. 

Ma már nem kell azon görcsölni, hogy a nappaliba rakjunk-e hidegburkolatot, ha amerikai konyhás megoldást szeretnénk.  Sok  szép parkettából válogathatunk, legfeljebb a bőség zavara fog gondot okozni.