Örök kérdés – milyen burkolat kerüljön a padlófűtés fölé

Az otthon melegét adó fűtés kiválasztása és optimalizálás a vásárlás, építés vagy átépítés előtt állók egyik legizgalmasabb témaköre. Egyre több lehetőség közül lehet választani,  amit fontos az életmódhoz és a lakás hangulatához igazítani. Az ókori rómaiakig visszanyúló padlófűtés esetén pedig azt is szem előtt kell tartani, hogy milyen burkolat kerülhet fölé.


A padlófűtést 2000 évvel ezelőtt Ázsiában alkalmazták először, de az alapjait a rómaiak rakták le, amikor a tehetősebbek padlócsatornákban vezették a meleg levegőt és a termálvizet a kőpadlók alá. A Korea szerte még ma is használt ondol vagyis a padlófűtés korszerű változatai itthon is nagy népszerűségnek örvendenek, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyen burkolat kerül rá.  Az ugyanis szerves részét képezi a fűtési rendszernek, így kiválasztása ugyanolyan fontos, mint a padlófűtés technológiája, hiszen a burkolat maga a hőleadó felület.

Szerencsére a napjainkban alkalmazott modern burkolat típusok többsége alkalmas (vastag tömör fa és a padlószőnyeg kivételével) padlófűtéshez a megfelelő rögzítési és rétegrendi szabályok betartása mellett. Ha szeretnéd kihasználni az otthonfelújítási támogatást, akkor bátran válassz a Parador minőségi kínálatából, de mindig tartsd szem előtt a burkolat vastagságát! Az ugyanis nem lehet vastagabb, mint 10-12 mm.

Mennyire hatékonyak az egyes padlótípusok?

  • járólap, greslap, kerámia 100%
  • laminált Padló, szalagparketta 90%
  • klikkes vagy ragasztott vinyl padló 90%
  • padlószőnyeg 50%
  • hajópadló, bambusz 20%

A megjelenés mellett tehát a burkolat anyaga is kiemelten fontos lesz padlófűtés esetén, mert egy kedvezőtlenebb hatásfokú megoldásnál fokokban mérhető majd a szoba hőmérsékletének különbsége. Ha szakértő segítségre vágysz, a Parador munkatársaira és széles, minőségi, dizájnos kínálatára mindig számíthatsz!