Terasz, avagy a lakás a szabadba költözik

A leghétköznapibbnak gondolt otthon is egy csapásra válik földi paradicsommá, ha van egy kültéren folytatódó része, kisebb vagy tágasabb terasza. Nem csupán azért, mert ettől nagyobbnak tűnik, sőt, nagyobb is. Inkább arról van szó, hogy néhány lépéssel a szabadban lehetünk, bármelyik benti tevékenységet odakint is folytathatjuk: pihenhetünk, vendégeket fogadhatunk, süthetünk vagy éppen relaxálhatunk. Azt, hogy mi mindenre alkalmas a terasz és ezt a “mindent” miképpen teremthetjük meg, a SpaTrend Teraszpályázatának pályaművei páratlan gazdagságban illusztrálják.


Gelencsér Ágnes lakberendező egy 164 négyzetméteres terasz terveit mutatta be a Teraszpályázaton. A fővárosi agglomerációban élő, középkorú házaspár és tizenéves gyermekeik lakják azt a parasztház jelleget viselő, földszintes, L-alakú épületet, melynek terasza a tervek szerint jól követi a klasszikus, vidéki stílust: a rusztikus elemek keverednek az egyszerű, mégis elegáns berendezéssel és kiegészítőkkel.

A terasz multifunkciós és a következő részekből áll: napozó terasz fűtött medencével, süllyesztett pihenő rész, kültéri konyha beépített grillel, pizzasütő kemencével és bárpulttal, étkező, wellness-pihenő rész. Ezek a funkciók egymástól világosan elválasztva, mégis egy térben helyezkednek el. – A család legfontosabb kérése, hogy a terasz legyen egész évben használható, illetve az egyes funkciók tökéletesen illeszkedjenek a ház stílusához – vázolja a körülményeket a tervező.

Ágnes leglátványosabb megoldása a süllyesztett pihenő, mely a medence oldalában, attól még lejjebb található. A medence ezen része biztonsági üvegből készült, tehát a Luxor kanapén helyet foglalók a víz szintje alatt ülhetnek és a medence szélére rögzített pultról ugyanúgy elfogyaszthatnak egy frissítőt, mint az éppen fürdőzők.

A kültéri konyha minden igényt kielégít akár a család, akár egy nagyobb társaság számára kell bármilyen finomságot biztosítani. Tárolók, mosogató, a Broil King Regal beépített gázgrillje, Alfa Forni pizza kemence teszi komfortossá a konyhát, amit az L-alakban kialakított bárpult választ el az étkezőtől. Utóbbiban a Luxor hatszemélyes étkező szettje mindenki számára elegendő helyet kínál.

A wellness részt egy lézervágott térelválasztó panel határolja, ezzel gondoskodva a terület intim takarásáról. A Hotspring Envoy Highlife masszázsmedencében akár az egész család egy időben kapcsolódhat ki, teret adva a jó hangulatú, közös időtöltésnek. A kétszemélyes Cardiff pihenőágy, a Luxor napozóágy, valamint a kisebb bútorok, kiegészítők a tökéletes pihenés kellékei.

A társasházi terasz tervei egy fiatal pár első közös otthonához készültek. – A fiatalok egy modern stílusú, minden kényelemmel felszerelt, teraszos kert kialakítását kérték, ahol lehet barátokkal grillezni, étkezni és jut hely egy kis otthoni spa saroknak is – mutatja terveit Ágnes. Az 50 négyzetméteres hátsó telekrészre egy hangulatos, kényelmes, zöld növényekkel tarkított pihenő került, mely egész évben alkalmas a kinti tartózkodásra.

- Mivel a ház 80 cm-rel magasabban fekszik, mint a telek szintje, több lépcsős kialakítást javasoltam. Így jobban elkülönülnek a funkciók a kicsi térben és a szintugrásoknak köszönhetően izgalmas látványt és hangulatot kapunk – avat be a részletekbe a tervező. Az emelt ágyások elhatárolják a három funkciót, a grillező-étkező, a pihenő-beszélgető és a spa részeket.

A spa zóna központi eleme a Hotspring Jetsetter Highlife masszázsmedence és mellette a Hydra napozóágy. A függönyözés egyszerre határol és takar, a pihenés nyugalmát itt semmi sem zavarja. A bioklimatikus pergola állítható lamelláival - a spa és az étkező fölött is - igény szerint zárható a tető.

A társalgó-pihenő rész kényelmes Bari sarokgarnitúráján egy népesebb vendégsereg is elfér. A könnyen mozgatható Buschbeck tűztál helyére egy asztalkának is jut hely.

Az ételkészítés-étkezés területe közvetlenül a lakás konyhájából nyílik, ezzel is megkönnyítve az előkészítés, tálalás folyamatát. Szinte nincs olyan étel, ami ne készülhetne el a Broil King Regal 420 gázgrillen. Praktikus és látványos megoldás a fűszernövényekből összeállított növényfal, mely egyben természetközelivé is varázsolja a parányi helyet.