Terasz: több funkció egy térben

Mi történik akkor, ha régi teraszunkban meglátjuk a lehetőséget otthonunk tereinek bővítésére? A válasz nagyon egyszerű: a régiből valami merőben újat készítünk. Optimális esetben ehhez segítségül hívunk egy tehetséges lakberendezőt, aki igényeinkhez mérten újjá alakítja a korábban kevesebb figyelmet kapott területet. Részben erről is szól a SpaTrend Teraszpályázata – fedezzük fel és aknázzuk ki azokat az értékeket, melyeket csakis egy terasz kínálhat!


- A cél egy barátságos és hívogató tér kialakítása volt, ahol a család és egy nagyobb baráti társaság egyaránt jól érezheti magát – vázolja fel koncepcióját Kovács Klaudia, a SpaTrend Teraszpályázat díjazottja. A családi házhoz kapcsolódó, hátsó kertre nyíló terasz egyidős a házzal. A fa építmény a ház teljes szélességét követi és tartozik hozzá egy szintén fából készült, árnyékot adó előtető is.

A középkorú házaspár, miután gyermekeik kiröpültek a közös otthonból, új funkciókkal szerette volna kiegészíteni, szükség szerint bővíteni a régi teraszt. A kívánságlista így szólt: legyen kényelmes kettejüknek, de érezzék itt jól magukat a barátok is; legyen alkalmas a magányos elvonulásra, a közös étkezésekre, sőt, ételkészítésekre is, de jó lenne egy kis otthoni wellness részleg, amit akár a hűvösebb hónapokban is használhatnak. Hála a tágas hátsó kertnek, bőven jutott hely a terasz bővítésének és minden óhaj meghallgatásra talált.

A klasszikus kert sok virággal, lombos fákkal, bokrokkal egyértelműen a klasszikus berendezés irányába vitte a terveket. Így a nappali folytatásaként megjelenő társalgó-pihenő részbe a Domus Ventures Luxor kerti bútor család több terméke is helyet kapott. Ügyelve a megfelelő számú ülőhelyre és a változatos ülőbútorokra, a két-, illetve háromszemélyes szófából, valamint a fotelből is érkezett egy-egy darab. A kényelmes ücsörgő, társalgó szekciót a Luxor kávézóasztal egészíti ki.

A leginkább árnyékos részbe a kültéri konyha-étkező került. Az ételek a Broil King Regal 420 beépíthető grill készülékén sülhetnek, de ha ez nem győzné a vendégsereg étvágyát, akkor a Kamado Joe Junior Black besegít a sütésben, főzésben. A tökéletes komfortról pizzasütő kemence, borhűtő és kültéri hűtőszekrény is gondoskodnak. Az ételek aztán a Domus Ventures hatszemélyes Luxor étkezőasztalnál fogyaszthatók el. Az étkezőt a rattanból készült, világos bőrrel bevont Luxor étkezőszékek teszik teljessé.

- A terep adottságait kihasználva, a lépcsősen emelkedő részre egy második, „felső” teraszt terveztem, ugyanabból az anyagból, mint az alsót – meséli Klaudia. A két teraszt lépcső köti össze. Ez a viszonylag szeparált rész kapta a wellness funkciót, ide került a tágas, akár öt személy befogadására is alkalmas Hot Spring Highlife Envoy masszázsmedence és a Luxor napozóágy. A felső terasz kissé elkülönül az alsótól, ám az ide tervezett bárpulttal szerves részévé válhat annak. A nagyobb teraszon lévő bárszékekről, illetve a masszázsmedencéből is kényelmesen elérhetők az italok, vagy akár beszélgethetnek a két oldalon ülők.

Az új építésű társasház legfelső emeleti lakásába frissen beköltöző, fiatal pár lesz a tulajdonosa a Klaudia másik tervében szereplő terasznak. A lakók kérése egy olyan terasz kialakítása, mely a lehető legjobb helyet kínálja a napi pihenésre, miközben a panorámát is élvezhetik. A modern, hangulatos otthon stílusjegyeit követve születtek meg a kicsi, ám annál kényelmesebb kültéri helyiség tervei. Az L-alakú alaprajz szinte kínálta magát, hogy az étkező és a wellness funkció külön részbe kerüljön. A teraszajtótól távolabbi szegmens lett a helye a Hot Spring Highlife Jetsetter masszázsmedencének, melyet alkalomadtán többen is használhatnak.

Nagyszámú vendégseregre nem kell számítani, ezért egy kisebb méretű, ám bővíthető étkezőasztal, a Jati & Kebon Livorno modellje, valamint a márka matt fehér, Malaga étkező karosszékei is helyet kaptak. A könnyű és gyors ételkészítést a Broil King Imeprial S-590 beépített gáz grillre bízta a tervező.

Az L-alakúra összeforgatott, Jati & Kebon háromszemélyes Bari ülőgarnitúra egyben határoló elemként is jelen van.

A nyugodt környezetről az egyszerű, ám barátságos, kifinomult színvilág és anyaghasználat is gondoskodik. A természetes kő és a fa domináns a burkolatokban, ezek színvilága is meghatározó, míg a bútorok fém váza fehér színű.

A Teraszpályázattal a SpaTrend által oly sikeresen népszerűsített életstílus került a fókuszba. A sokféle anyagú és megjelenésű, de kifogástalan minőségű kültéri bútorok, a kisebb és nagyobb teraszon is jól elhelyezhető masszázsmedencék, szaunák, a különféle grillkészülékek és a nélkülözhetetlen kiegészítők mind-mind a terasz kötetlen használatára inspirálnak.