Grillezés, télen?

Ahogy egyre hidegebbre fordul az idő, úgy szorulunk mi is egyre beljebb a meleg lakásba. Kevesebbet időzünk a kertben vagy a parkban, és a nyáron oly jóleső csapatos grillpartiknak is fájó szívvel búcsút mondunk. A nyári ruhákkal együtt a grillfelszerelések is téli álomba zuhannak, várva a tavasz közeledtét. De feltétlenül így kell lennie?


Ahogy egyre hidegebbre fordul az idő, úgy szorulunk mi is egyre beljebb a meleg lakásba. Kevesebbet időzünk a kertben vagy a parkban, és a nyáron oly jóleső csapatos grillpartiknak is fájó szívvel búcsút mondunk. A nyári ruhákkal együtt a grillfelszerelések is téli álomba zuhannak, várva a tavasz közeledtét. De feltétlenül így kell lennie?

A nálunk jóval zordabb időjárással büszkélkedő Angliában vagy éppen a Skandináv országokban komoly hagyományai vannak a téli grillezésnek. Hogy ennek az enyhe nyár, a frissítő téli levegő szeretete, a fokozott hidegtűrésük vagy a baráti összejövetelekhez való ragaszkodásuk az oka, az talán nem is fontos. A lényeg, hogy a hideg közeledtével nemcsak hogy nem teszik el kedvencüket, de a kültéri sütögetésben még a hóesés sem gátolja őket.

Persze ennek a tevékenységnek is megvan a trükkje. Nyári tapasztalatokkal és felszereléssel felvértezve senki ne vágjon bele a grillezésbe, a téli zimankó különleges felkészültséget igényel. Mind a te, mind a grilled részéről. (Bár sajnos ez utóbbiért is te felelsz.)

Íme, néhány tipp, ami segíthet felkészülni.

Öltözz melegen!

Az első és talán legfontosabb hozzávaló a megfelelő ruházat. Mivel jó esetben is egy-két órát lesztek kint a hidegben, fontos a vízálló réteges öltözet (ha elkezdene szállingózni a hó), amiben könnyű mozogni. A választott kesztyűben nem árt, ha képes vagy megfogni a grillszerszámokat. Hiszen elég bosszantó és kényelmetlen lenne, ha minden húsforgatáshoz le kellene venni a kesztyűt.

Tartsd a meleget!

Ruhád kiválasztása mellett a grilled viseletéről se feledkezz meg. Mert lehet éppen szikrázó napsütés, a hőmérséklet még így is nagy eséllyel közelít majd a mínuszhoz, ami a grill kihűléséhez vezethet. Ezt megakadályozhatod azzal, ha bebugyolálod tűz- és hőálló (hegesztő) takaróba. Hasonló hatást érhetsz el, ha a tűztérre téglákat teszel, (esetleg az étel fölé is kis árkádot emelsz belőlük), mert így a tégla visszasugározza majd a felszabaduló hőt. Ha pedig van teteje a grillednek, azt is nyugodtan tedd rá, amíg sülnek a finomságok.

Maradj az egyszerűségnél!

A hidegre való tekintettel a lehető legegyszerűbb, leggyorsabb receptek kiválasztása a célszerű. Ne most kísérletezz méretes marhaszeletekkel, a csirke is nagyon finom lesz. Fontos, hogy se a sütési idő, se a hidegben végzett műveletek ne legyenek hosszadalmasak. Az előkészületeket a lakás melegében, előző nap is elvégezheted. Saját dolgodat könnyíted meg, ha mindent sütésre kész állapotba hozol, és nem a vendégek előtt (és a hidegben) kezdesz majd pepecselni. Az előkészületek során ne feledkezz meg grilled állapotának ellenőrzéséről sem. Nem lenne szerencsés, ha épp a sütés előtt derülne ki, hogy nincs elegendő gáz vagy faszén.

Bár tény, hogy fokozott rákészülést igényel, a téli grillezés ezzel együtt is remek programlehetőség, ha kicsit ki akarsz szabadulni a négy fal közül, de a téli sportok és a kirándulás nem jöhet számításba. A sok kellemetlenségért, a téli szürkeségért és a csípős hidegért, hidd el, bőven kárpótol majd a friss levegő, a barátok társasága és a rengeteg, általatok készített finomság.

Címkék: