- írta: Peitli Csilla
Téliesített grillek
- írta: Peitli Csilla
- 2014.01.08
Nem szereted a hideget, és eszed ágában sincs a kinti mínuszokban húst sütögetni? Akkor a téli grillezést nem neked találták ki. Itt az ideje, hogy (lehetőleg még az első hó leesése előtt) elpakold a grillfelszerelést. Ám előtte jöjjön egy kis karbantartás.
Nem szereted a hideget, és eszed ágában sincs a kinti mínuszokban húst sütögetni? Akkor a téli grillezést nem neked találták ki. Itt az ideje, hogy (lehetőleg még az első hó leesése előtt) elpakold a grillfelszerelést. Ám előtte jöjjön egy kis karbantartás.
A nyáron jó szolgálatot nyújtó felszerelés megérdemli, hogy tisztán és gondosan elcsomagolva, biztonságban várhassa az új szezon kezdetét. Az elpakolás előtti karbantartást nem érdemes kihagyni, ugyanis nem csak a tavasszal várható „grillélesztést” teszi majd könnyebbé, de megakadályozza a sütő idő előtti amortizációját. A hívatlan albérlők távol tartásáról nem is szólva.
A téliesítés első lépése a grill megfelelő helyének kiszemelése. Ha teheted, mindenképpen fedett, jól zárható helyiséget válassz, hogy a süncsalád ne a te grilleden álmodjon szépeket. Egy félig fedett garázs is jó szolgálatot tehet, a lényeg, hogy lehetőleg védve legyen a grill az elemektől. A hideg, a szél és a gyakori csapadék együttes aknamunkája könnyen rozsda formájában köszönhet vissza. Ezért mindig szárazon – akár egy utolsó, üres begyújtás után – takard le a grillt, nehogy te magad legyél a rozsdaindító.
Az elpakolás persze csak a tisztítás után jön. A nyár során lerakódott zsírrétegnek mennie kell, viszont egy vékony olajréteg felvitele a tisztítás után, extra védelmet jelenthet a téli viszonyok ellen. Takarítás közben előtűnhetnek javításra szoruló hibák, ezeket jegyezd fel, a kicserélésre váró alkatrészekkel együtt, hogy tavasszal már csak a vásárlással és persze az új receptek kipróbálásával kelljen foglalkoznod.