- írta: Peitli Csilla
Kelkáposztás töksaláta az ünnepi asztalra
- írta: Peitli Csilla
- 2015.11.27
Az ünnepek legnehezebben megszervezhető része maga a logisztika, amivel összefogod az eseményeket és a rád váró feladatokat. Hogy ne a konyhában robotolva töltsd a készülődést, mutatunk egy receptet, ami napokkal a tálalás előtt elkészíthető a grillen.
Az ünnepek legnehezebben megszervezhető része maga a logisztika, amivel összefogod az eseményeket és a rád váró feladatokat. Hogy ne a konyhában robotolva töltsd a készülődést, mutatunk egy receptet, ami napokkal a tálalás előtt elkészíthető a grillen.
Az édes és savanyú ízeket kombináló meleg saláta fő alapanya a színpompás sütőtök és a mélyzöld kelkáposzta. A ropogós textúráról a fűszeres olajos magvak gondoskodnak az ünnepélyes jellegről pedig az áfonyaszemek. A munka a sütőtök megpucolásával és felvágásával kezdődik. A héjától megfosztott tökből vágj falatnyi darabokat, majd egy kicsi olívaolajjal vond be őket, hogy jól tapadjon rájuk a só, bors. Az így előkészített tököt forró grillen süsd puhára, majd hagyd bent még egy kicsit, hogy piruljon. Az enyhén megfeketedett szél kifejezetten jót tesz majd a saláta ízének.
Ezután jöhet a kelkáposzta előkészítése. A levelekből távolítsd el a fás szárat, majd az így kapott kisebb részeket olajozd meg. Ezek is mehetnek a grillre pirulni, hogy ropogósabb állagra és édeskés, enyhén diós ízt vegyenek fel. Ha a kelkáposzta és a sütőtök is pihen, eljött a pekándió ideje. Ez a különleges dióféle nagyon jó párost alkot a fűszeresebb ízekkel, ezért készíts hozzá egy fűszerkeveréket fahéjból, paprikából, cayenne borsból, szegfűszegből, cukorból. Ha ez megvan, egy kis olajozás után forgasd bele a magokat a fűszerekbe. A pekándiót pirítsd pár percig, majd tedd félre hűlni.
A saláta mártása egy gyorsan elkészíthető vinaigrette szósz. Ehhez egy fej hagymát vágj apróra, majd keverj össze egy kanál mustárral, juharsziruppal és fehérbor ecettel. Végül add hozzá az olívaolajat, és gyors keverés mellett állítsd össze a mártást. Ha mindezzel megvagy a megsült hozzávalókat és az aszalt vörös áfonya szemeket tedd egy tálba, és locsold meg a vinaigrette mártással. Nagyon óvatosan keverd össze az egészet, és tálalásig tárold a hűtőben. Pár nap alatt az ízek még inkább elmélyülnek, így a pihenés igazán a saláta javára válik.