Napi grillreceptünk: Grillezett harcsakrémleves, pácolt zöld citrommal

A halas krémlevesek fájdalmasan hiányoznak a magyar étlapokról. Ezt a hiányosságot pótolja ez a recept, ami különleges feltétekkel teszi még érdekesebbé a halleves ízvilágát.


A halas krémlevesek fájdalmasan hiányoznak a magyar étlapokról. Ezt a hiányosságot pótolja ez a recept, ami különleges feltétekkel teszi még érdekesebbé a halleves ízvilágát.

Grillplaza.hu - Broil King grillek és grillkiegészítők áruháza

Hozzávalók:

  • 20 dkg harcsa filé

  • 1-2 db kezeletlen zöld citrom

  • 4 db koktél paradicsom

  • 1 csokor friss koriander

  • 1 szál póréhagyma

  • 1 db sárgarépa

  • 1 db gyökér

  • 10 dkg zeller

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 2 dl olíva olaj

  • 1 liter alaplé

  • 2 dkg só

  • 1 dkg fehér bors

  • 2 db kardamom

  • 2 dl kókusztejszín

  • 2 dl száraz fehérbor

  • A zöld citromot karikára vágjuk, besózzuk, kevés fehér borssal meghintjük, az egyik kardamom apró magvait, valamint az összevágott koriander leveleket szintén hozzáadjuk, és 1 dl olívaolajjal leöntjük, majd legalább 1 napra hűtőbe tesszük.

    A halat megsózzuk és kicsit pihentetjük.
    Ezen a ponton érdemes begyújtani a grillt, így mire eléri a megfelelő hőfokot, a halat is átjárja kissé a só.
    Megtisztítjuk, felkockázzuk a zöldséget, apróra vágjuk a pórét, a második szem kardamom magjait porrá zúzzuk, a fokhagymát is felaprítjuk.

  • Olívaolajon megdinszteljük a hagymákat, amikor puha, hozzáadjuk a zöldséget, fedő alatt pároljuk és elvonulunk a grillhez, megsütni a halat.

  • Ha van füstölésre is lehetőségünk egy kis füge forgácsból készült füst adagolása igazán sokat ad az ízéhez. A halszeletek mindkét oldalát megsütjük, figyelve arra, hogy ne süljön túl.

    Az elkészült halat felkockázva a megpuhult zöldségekhez adjuk, fűszerezzük, majd felöntjük a borral. Amikor azt kiforraltuk, adjuk hozzá az alaplevet.

  • Botmixerrel pürésítjük, a kókusztejszínnel állítjuk be a sűrűségét, majd hagyjuk, hogy felforrjon és kész is a levesünk.

    Tálalás előtt a grillrácsra tesszük a bepácolt citromkarikákat és a paradicsomot. A paradicsomot épp csak "megfonnyasztjuk" kissé, a citromkarikák mindkét oldalukon megsütjük. Fűszeres kenyérrel vagy pirítóssal kínáljuk.

Címkék: