- írta: Peitli Csilla
Napi grillreceptünk: Grillezett harcsakrémleves, pácolt zöld citrommal
- írta: Peitli Csilla
- 2017.04.25
A halas krémlevesek fájdalmasan hiányoznak a magyar étlapokról. Ezt a hiányosságot pótolja ez a recept, ami különleges feltétekkel teszi még érdekesebbé a halleves ízvilágát.
A halas krémlevesek fájdalmasan hiányoznak a magyar étlapokról. Ezt a hiányosságot pótolja ez a recept, ami különleges feltétekkel teszi még érdekesebbé a halleves ízvilágát.
Grillplaza.hu - Broil King grillek és grillkiegészítők áruháza
Hozzávalók:
20 dkg harcsa filé
1-2 db kezeletlen zöld citrom
4 db koktél paradicsom
1 csokor friss koriander
1 szál póréhagyma
1 db sárgarépa
1 db gyökér
10 dkg zeller
2 gerezd fokhagyma
2 dl olíva olaj
1 liter alaplé
2 dkg só
1 dkg fehér bors
2 db kardamom
2 dl kókusztejszín
2 dl száraz fehérbor
A zöld citromot karikára vágjuk, besózzuk, kevés fehér borssal meghintjük, az egyik kardamom apró magvait, valamint az összevágott koriander leveleket szintén hozzáadjuk, és 1 dl olívaolajjal leöntjük, majd legalább 1 napra hűtőbe tesszük.
A halat megsózzuk és kicsit pihentetjük.
Ezen a ponton érdemes begyújtani a grillt, így mire eléri a megfelelő hőfokot, a halat is átjárja kissé a só.
Megtisztítjuk, felkockázzuk a zöldséget, apróra vágjuk a pórét, a második szem kardamom magjait porrá zúzzuk, a fokhagymát is felaprítjuk.Olívaolajon megdinszteljük a hagymákat, amikor puha, hozzáadjuk a zöldséget, fedő alatt pároljuk és elvonulunk a grillhez, megsütni a halat.
Ha van füstölésre is lehetőségünk egy kis füge forgácsból készült füst adagolása igazán sokat ad az ízéhez. A halszeletek mindkét oldalát megsütjük, figyelve arra, hogy ne süljön túl.
Az elkészült halat felkockázva a megpuhult zöldségekhez adjuk, fűszerezzük, majd felöntjük a borral. Amikor azt kiforraltuk, adjuk hozzá az alaplevet.
Botmixerrel pürésítjük, a kókusztejszínnel állítjuk be a sűrűségét, majd hagyjuk, hogy felforrjon és kész is a levesünk.
Tálalás előtt a grillrácsra tesszük a bepácolt citromkarikákat és a paradicsomot. A paradicsomot épp csak "megfonnyasztjuk" kissé, a citromkarikák mindkét oldalukon megsütjük. Fűszeres kenyérrel vagy pirítóssal kínáljuk.