Hasznos kiegészítők kezdő grillezőknek

Végre megszerezted álmaid grilljét, és már alig várod, hogy élesben is kipróbáld, de vajon minden hasznos kiegészítő is a rendelkezésedre áll? Egyáltalán mi az, amire mindenképpen szükséged van és mi az, amit elég lesz később is beszerezni?


Az alap négyes

A grillkiegészítők alap szettjébe tartozik a lapát, a fogó, egy éles kés és egy erős rácstisztító. Ez a grilleszközök alfája és ómegája, amelyekkel már hosszú ideig gond nélkül el leszel. A háztartási változataikkal ellentétben a grilles eszközök hosszabbak, így biztonságosabb a használatuk és szilikonnal ellátott fogantyújuk remekül bírja az extrém hőt is. Érdemes tehát beszerezni a grilles változatot, hogy már az első sütésnél is kényelmesen és gond nélkül készíthesd az ételeket.

Kesztyű

Az alapszett mellett a biztonságos grillezéshez egy minőségi kesztyű is hozzátartozik. Különösen igaz ez télen, amikor amúgy is jól esik a kesztyű melege, de közben fontos, hogy az ujjak mozgékonyak, fogásra alkalmasak maradjanak és az anyag is bírja a grill magas hőmérsékletét. Ehhez tökéletes anyag a szilikon vagy a kicsit borsosabb árú bőr. A grillkesztyűk között találsz két-, három- és ötujjas változatot is. Ez utóbbi kettő jobb fogást biztosít, így könnyebb velük dolgozni, de válassz olyat, ami számodra kényelmes.

Kötény

A kesztyű mellé dukál egy elegáns kötény is. Ez majd segít megóvni a ruháidat a fröccsenő zsírtól és jó esetben a hőtől is véd. A nyílt lánggal dolgozó grilleknél egyáltalán nem mindegy, hogy a ruhád mennyire gyúlékony, ezért nem jó akármilyen kötény. Használj grillkötényt, amivel elkerülheted a baleseteteket. Ez különösen jól jön majd, amikor hidegben grillezel és a kötény alatt lapuló téli kabátot kell távol tartani a hőforrástól. A bőr erre is remekül beválik, mert véd a hő és fröccsenések ellen, és amint bejáratódik már mozogni is könnyű lesz benne.

Ponyva

Az utolsó hasznos kiegészítő, ami bele kell férjen a kezdő csomagba, az a ponyva. Egy takaró ponyva a grillre, ami használaton kívül védelemmel látja el. Még ha meg tudod oldani, hogy a grill fedett, zárt helyen pihenjen a használatig, akkor is érdemes takaróponyvát tenni rá a bogarak és egyéb rágcsálók távol tartása véget. Ha pedig kültéren tartod a grill, akkor a ponyva megvédi azt esőtől, hótól és nem kell minden grillezést takarítással kezdened. Válassz a grilled alakjára legjobban passzoló ponyvát, hogy megőrizd jó állapotát és kitold élettartamát!

Húsforgató

A húsforgató azoknak "must have" kiegészítő, akik nemcsak zöldségek, szelet húsok vagy tészták grillezését tervezi, de a nagyobb ,egyben sült húsok területére is bemerészkedne. Ezeket az akár több kilós húsokat forgatni, mozgatni és levenni nem egyszerű, de pont ebben segít ez a kampós végű "kis" (41 cm hosszú) eszköz. Amikor a lapát már túl kevésnek bizonyul egy ételhez, akkor jöhet a rozsdamentes forgató kampó, ami biztosan elvégzi a munkát!

Ezek az alap kiegészítők, amiket érdemes beszerezni már a grillezés legelején, de a grilleszközök tárháza kimeríthetetlen. Mint bármilyen hobbihoz, ehhez is tengernyi eszközt, kütyüt vehetsz. Válogass attól függően, hogy milyen ételeket készítesz gyakran vagy milyen ételeket szeretnél kipróbálni. A pizzakészítés felé kacsingatsz? Akkor jöhet a pizzalapát! Inkább a különféle húsok vagy a BBQ érdekel? Akkor nagy hasznát veszed majd egy húshőmérőnek! Bármilyen irányba is terelődjön az érdeklődésed, a grillplaza.hu-n megtalálod a neked való grillkiegészítőt!