Hirtelen zápor grillezéskor, mit tegyél?

A májusi eső aranyat ér, kivéve, ha éppen grillezéshez készülsz vagy már javában sülnek is az ételek a rácson, amikor lehullik az égi áldás. Mit tehetsz ilyenkor, azon túl, hogy pánikszerűen összepakolsz?


A legjobb dolog, amivel megakadályozhatod, hogy egy hirtelen jött zápor tönkre tegye a grillezést, hogy előre gondolkozol. Mint általában, ilyenkor is a megelőzés a legjobb fegyver. Ezt már a grill helyének kiválasztáskor is elkezdheted. Válassz olyan helyet, ami legalább részben tető alatt van és egy vagy ideális esetben akár két oldalról is falak veszik közre. Csak nem éghető falakat  agy határolókat válassz a biztonság érdekében. Ez nemcsak az odaverődő esőtől védi jobban a grillt, de az esetleges szelek ellen is gátat képez, hogy azok ne hűtsék le a sütőt. Az erős szél visszahűti a grillt, amivel meghosszabbítja a sütés idejét és több üzemanyagra is szükséged lesz.

Ha nincs olyan fedett terület a kertben, ahol biztonságban elhelyezheted a kültéri sütőt, akkor egy vízhatlan árnyékolót is felállíthatsz a grill fölé, megfelelő távolságban, és még a zápor sem akadályozhatja majd a sütést. Mi legyen, ha ezek nélkül, sütés közben kap el az eső?

Szerencsére a professzionális grillek megbirkóznak egy kis esővel, így nem kell feltétlenül abbahagynod a sütést. Bár esernyővel a kézben kevésbé élvezetes a sütés, azért nem is lehetetlen. A sülő ételt pedig megvédi majd a grill teteje. Ha elkezd szemerkélni az eső, csukd le a tetőt, bármit is készítesz és így várd meg, hogy elkészüljön az étel. Ezzel megakadályozod, hogy a víz bekerüljön a sütőtérbe és megzavarja a sütés egyenletességét. Ha hosszabb ideig készül az étel, akkor magára is hagyhatod a grillt és majd a sütés végeztével térj vissza egy ellenőrzésre. 

Ha szerencséd van közben az eső is elállt. Ha nem, akkor a sütés végeztével vidd a már kikapcsolt grill olyan helyre, ahol nem éri több eső, de jó a szellőzés. Töröld le róla nagyjából a vizet, a szél és a grill melege majd felszárítja a többit. Ha már száraz a grill, akkor jöhet egy takaróponyva, hogy megvédje az időjárás további rohamaitól a gépet. A takaróponyvát viszont csak akkor helyezd fel, ha a gép már teljesen kihűl!