A napfényes Itália ízei a grillen

Most bizonyára sokan vágyunk rá, hogy újra élvezhessük a napsütötte Olaszország ízeit, a finomabbnál finomabb borokat, a tenger csodáit, az olasz életérzést.

 


Gianni Annoni, a Trattoria Pomo D'Oro étterem tulajdonosa és Alessandro Manna, a Casa Pomo D’oro séfje ezúttal az olasz gasztonómia világába kalauzolnak el bennünket egy Kamado Joe faszenes grillsütő segítségével.

Bepillantást nyerhetünk az olasz grillkultúrába, a séfektől kapott grillezési tippekkel pedig otthonunkba is könnyedén autentikus olasz ízeket varázsolhatunk. Az első szikrától a hús sercegésén át a grillsütő tisztításáig mindenről lesz szó.

Gianni és Alessandro csodálatos húsokat és tenger gyümölcseit grillezett, készült T-bone steak, pácban forgatott borjúszelet, szaftos sertéshús és bárányborda. Megtudhatjuk a tökéletes tintahal titkát, a páncél nélküli rákocskák és a páncéljában grillezett vörösgarnéla közti különbségeket.

Természetesen nem maradhat el az igazi olasz temperamentum sem, hallhatunk pörgős és dallamos olasz párbeszédeket, szenvedélyes, hatalmas gesztikulációkkal és tipikus olasz kéztartásokkal megspékelve.

A séfekből árad az élet és az étel szeretete, a grillezés számukra egy közösségi élmény, ahol a baráti társaság jól érzi magát, minőségi alapanyagokból ropogós kéreggel bevont, tökéletesen márványos, szaftos húsokat grilleznek, és mindehhez alkalomhoz illő borokat fogyasztanak.

Az olasz ízvilág jellegzetessége a természetesség, a húsnál fontos a hús íze, a halnál pedig a hal aromái. Éppen ezért nem fűszerezik túl az ételeket, mégis fantasztikus ízvilágot teremtenek.

A videóban indirekt sütési technikát alkalmaznak a séfek, ez annyit tesz, hogy egy deflektor kő (hőelterelő) segítségével nem közvetlen tűz fölött készülnek az ételek, ezzel megakadályozva a lecsöpögő zsír miatt keletkező lángokat, valamint annak az esélyét minimalizálhatjuk, hogy odaégetjük a húst.

Annak érdekében, hogy az aromák ne keveredjenek össze, a grillsütő egyik felén készülnek a húsok, a másikon pedig a halak. A hús a rácsra helyezésekor rögtön sercegni kezd, melynek hallatán már-már szinte érezzük a füstös hús illatát.

Számos hasznos grillezési tanáccsal láttak el bennünket a séfek:

-A tökéletes kéreg érdekében négy lépésben forgassuk a húst, semmiképp sem többször. Nem csupán esztétikai okai vannak, fennáll annak a veszélye is, hogy kevésbé lesz illatos és ízletes a végeredmény, hiszen az aromák eltávoznak belőle. Oldalanként csupán pár percet süljenek az ételek, ezzel is gátolva a kiszáradást.

-Grillcsipesszel forgassuk minden esetben a húst, hiszen villát használva a hús könnyen kiszárad.

-Pikkely nélküli hal grillezése esetén fontos, hogy a sütés előtt sózzuk és olívaolajjal kenjük be, így nem tapad oda a rácsra.

-Ha tehetjük, a páncéljában grillezzük a rákot. A páncél bezárja az ízeket, ízletesebb lesz és megvédi a túlsütéstől.

A séfek a húsok fűszerezését a végére hagyták, nem is akárhogy, a trendi sószóró mozdulatot alkalmazták. Fontos a hús pihentetése egy öntöttvas edényben, ennek köszönhetően az aromákat magába zárja az étel és még szaftosabb lesz. Az egyik legizgalmasabb rész, a T-bone felszelelése következett : a tökéletes barna rácsos külsőt az álomszép omlós, rózsaszín belső követte, melybe azonnal belekóstolnánk.

A halat egy tipikus olasz pácba forgatták, mely a Salmoriglio névre hallgat. Került bele olívaolaj, citromhéj, citromlé, petrezselyem, fokhagyma és a többször említett Gianni által készített pepperonico, azaz chili. A ropogós bőrű, puha hal kapott ezáltal egy friss, üde szószt.

A tintahal, a ráknyársak és a páncéljában grillezett rák egy szicíliai zöldfűszeres panírt kaptak, melyben kenyérmorzsa, olívaolaj, citromhéj, petrezselyem és egyéb zöldfűszerek, chili található.

Perfetto!- hangzik el többször a felvételen. Valóban ezt tükrözi a látvány.

Ha mindez nem lenne elég, Gianni gyorsan összedobott egy csodálatos bruschettát, ami elég fontos szerepet tölt be, elvégre valamivel muszáj kitunkolni a szaftot a lábos aljáról. Az összetevőkről nem esett szó, ám utólag erre is fény derült: bazsalikom, fokhagyma, paradicsom, olívaolaj, só. A kenyeret a Kamado Joe-n grillezte, ettől kapott egy különleges ízhatást.

A hozzávalókat a sztárséfek olaszosan, érzésre adagolták, de a videófelvételnek köszönhetően tudunk következtetni az arányokra.

Gianni mindenkit arra buzdít, hogy használja bátran a grillsütőt, próbálgassa, tapasztaljon, s mindezt olyan lelkesen mondja, hogy elhisszük, hogy mindannyiunkból remek grill szakács válhat, csupán gyakorlás kérdése.

Egy olasz street food fesztivál hangulatát kelti a videó, az az érzésünk támad, hogy részesei akarunk lenni az örömsütögetésnek, az olasz vendégszeretetnek, érezni akarjuk a füst illatát, a borok és a grill ételek ízvilágát.

Május 21-23 között ismét sztárséfekkel grillezhetnek az érdeklődők a képernyő előtt a Grillpláza Shopping Live élő közvetítései során. További részletkerért kattintson ide