Hogyan menj biztosra, hogy a grillezett hús átsült?

A csodás tavaszi napsütés és a kijárási korlátozás is egy jó grillvacsora irányába mutat. Az egész család kint lehet a kertben, teraszon, élvezve a friss levegőt és a napfényt, miközben finom illatok szállnak és készül az ízletes vacsora! Hogyan garantálhatod, hogy a hús tökéletesen átsüljön és ne okozzon csalódást a sok munka után?


A kezek, szemek és orrok ebben az esetben elég megbízhatatlanok, még a profi grillszakácsok is könnyen tévedhetnek, pedig ez egy igen fontos kérdés. Nemcsak azért, mert egy túlsült vagy éppen át nem sült hús élvezeti értéke jelentősen elmarad az ideálistól, de azért is, mert egészségügyi kockázatokat is rejt. A receptekben megadott sütési időre sem támaszkodhatsz maradéktalanul, mert azoktól akár jelentősen el is térhet a valóság a hús vastagságát, típusát figyelembe véve. Nem mindegy, hogy egy két vagy három centi vastag húst teszel fel a profi grilledre, így minden sütés során egyénileg kell felmérned a helyzetet. Ebben segít a húshőmérő!

Dolgozhatsz digitális vagy analóg mérővel, ez a kis szerkezet megkönnyíti majd a grillezést. Lehetővé teszi, hogy mindig pontosan tisztában legyél azzal, mi zajlik a hús belsejében, és ne kelljen folyton nyitogatnod a grillt és szurkálnod vagy felvágnod a húst, hogy a szemeddel is meggyőződj róla. Emiatt magabiztosabban állhatsz a grill mellett, nagyobb sikerrel próbálhatsz ki új recepteket és új húsfajtákat és a tálalás is klasszisokkal szebb lesz majd.

A húshőmérő használata nagyon egyszerű, de azért van pár alapszabály, amit be kell tartani:

  • mindig a hús legvastagabb területén mérd a hőfokot
  • ne mérj a csont mellett, mert az fals eredményt hozhat
  • mérés után vedd ki a szerkezetet a húsból
  • két eltérő hús mérése közben mosd el a szerkezetet

Ezután már csak azt kell tudnod, hogy mi az ideális hőfok az egyes húsoknál! Jöjjön tehát a lista, ami segít abban, hogy mindig megfelelően átsült húst vegyél le a grillről.

Marhahús: rare - 55°C, medium rare - 60°C, medium - 66°C, well done - 71°C

Sertés: medium - 71°C, well done - 77°C

Bárány: rare - 57°C, medium - 63°C

Csirke: 83°C

Pulyka: 77°C