Melyik füstölő típus való neked?

Ha szeretnél egy füstölőt, de nem tudod milyen lenne ideális számodra, akkor segítünk, hogy könnyebben dönthess és minél hamarabb nekiállhass a húsok sütésének!


Ma már nem csak grillekből, hanem füstölőkből is nagy a választék, ami egyfelől szuper, másrészt viszont megnehezíti a választást. Ha nem tudod eldönteni, hogy offset vagy vertical smokert válassz, akkor olvass tovább!

A két füstölő típust már első ránézésre is könnyű megkülönböztetni, mert az egyik széles, míg a másik felfelé terjeszkedik. Mindkét típusból találsz többféle változatot: gázzal vagy faszénnel fűthetőt, de ha nem akarsz lemondani az autentikus ízhatásról, akkor érdemes a fával vagy faszénnel működőt választani. Vagy beszerezni egy füstölődobozt.

Az offset smokerek kialakításuk miatt több helyet foglalnak a kertben, ezért ha csak kis hely áll a rendelkezésedre, válaszd a vertikális füstölőt. Ebben jellemzően gyorsabban is készül el az étel, viszont a sütőtere kisebb, ezért lehet, hogy a nagyobb, egész húsokról le kell mondanod. Ha emellett döntesz, mindenképpen olyat válassz, amin külön két ajtó (egy a sütő-, egy a fűtőtérhez) van, hogy a könnyebb legyen pótolni a fűtőanyagot.

Ha a smoker mérete nem számít és szeretnél nagy húsokat egyben sütni, akkor az offset smoker lesz az ideális választás számodra. Ebben könnyű mozgatni, forgatni a húsokat a nagy tér miatt és a fűtőanyag utánpótlás is pofon egyszerű. Itt viszont számolnod kell azzal, hogy többet kell a sütés alatt foglalkoznod a grillel. Beállítani a megfelelő hőt, pótolni a faszenet, füstölőfát. És összességében többet is eszik, mint a vertical smoker.

Mindkét típusnak megvan tehát az előnye és a hátránya, már csak arra kell megtalálnod a választ, hogy számodra melyek azok a pontok, amelyekben nem akarsz kompromisszumot kötni!