Milyen nyárs legyen a grillszettben?

A nyárson sült ételek könnyen variálhatóak és gyorsan elkészülnek, ezért a grillfogások népszerűségi listájának elején találhatóak. Nem mindegy azonban, hogy milyen az a nyárs. Fa vagy fém? Egyes vagy dupla?


A fa, általában bambuszból készült nyársak tökéletes működnek, ha olyan alapanyagokat kell grillezni, amik percek alatt elkészülnek (rák, hal, zöldség). Természetes alapanyag, nem termel felesleges szemetet, de csak egyszer használatos. Ráadásul ha túl sokáig van a grillen egy fa nyárs áztatás nélkül, a fa megpörkölődhet, akár meg is éghet. Ez pedig plusz, nem kívánatos ízt adhat az ételhez.

A fém nyárs már egy tartósabb, mondhatni örök darab. Elmosás után újra és újra felhasználható. Nem kell attól tartani, hogy megég, és mivel a fém felmelegszik a grillen, ezért belülről is süti az ételt. Éppen ezért főként húsokhoz ajánlott.

A szimpla vagy dupla kérdésben már könnyebb állást foglalni, mert míg a fának és a fémnek is megvan a maga előnye, a dupla nyárs itt magasan veri a mezőnyt. A szimpla nyársakon a sülés közben fellazult struktúrájú étel könnyen elmozdul, csúszik és forog. Ez egyenetlen sütés és nehéz kezelést jelent, így mindenképpen a dupla nyársakat ajánljuk. Akár úgy is, hogy az ételt két ponton rögzítjük szimpla nyársakkal.