Dobd fel ízesített füsttel a grillezést
- írta: Peitli Csilla
- 2025.02.15
Télen sem kell lemondanod a füstös finomságokról! Egy jó hőtartású grillel ugyanolyan könnyen készíthetsz BBQ húsokat és sült zöldségeket, mint jó időben! A faszenes grillek füstös aromája izgalmas dimenziókat ad az ételeknek, de még ezt is fokozhatod! Vigyél egy kis csavart a dologba, és "ízesítsd" a füstöt is!
A kimagasló hőtartási képességekkel rendelkező kamado grillek kiválóan megállják a helyüket hideg, szeles időben. A tojás alakú grillek zárt teteje alatt a külső hőmérséklettől függetlenül zajlik a sütés. A felfelé szálló, majd a kupolás tetőn visszaforduló levegő alulról és felülről is egyenletesen éri az ételt, pazar eredményt kínálva. A faszén kellemes aromája ugyanígy teljesen átjárja az ételt, ami már önmagában is ínycsiklandó fogásokat hoz létre, de még ez is tovább fokozható. Nincs más dolgod, mint a parázsló faszénre különféle ízesítőket dobni, hogy azok füstje is átjárhassa az ételt.
A legnépszerűbb ízesítők közé tartoznak a füstölőfák. A kis méretű fadaraboktól a nagyobb rönkökig többféle méret és fatípus érhető el, mint például a gyümölcsfák (alma, körte, meggy) vagy a markánsabb ízeket kínáló keményfák (tölgy, hickory). A gyümölcsös aromák a szárnyasokhoz, halakhoz és vadakhoz is bátran használhatóak, míg a közepes vagy erős intenzitású aromákat adó fák sertés- és marhahúshoz ajánlott.
Az illatos füstöt azonban nemcsak kezeletlen fával, hanem egyéb alapanyagokkal is elérheted.
Ott van például a szőlők tőkéje. A tölgyhöz hasonlóan értékes anyag gyorsan elég és kellemes füstöt hagy maga után, ami elsősorban szárnyasokhoz ideális. Itt is, akárcsak a füstölőfák esetén, fontos, hogy kezeletlen, teljesen természetes anyagot használj. A legbiztonságosabb megoldás, ha grilles szaküzletekben szerzed be a garantáltan ártalmas adalékoktól mentes változatokat. Egyetlen eset van, amikor nem baj, ha a fa kezelt: a korábban hordóként használt grill lapok esete. A whiskey-s vagy boroshordó újrahasznosításával kapott füstölőfa ízesítőként és grillfelületként egyaránt bevethető. Ezeknél még fontosabb a megbízható beszerzési forrás!
Ugyancsak népszerű és nagyon egyszerű megoldás, ha már használt, de kiszárított teafüvet teszel félre grillezéshez. A szálas teafüveket tehát ne dobd ki miután megittad a belőlük készült teát, hanem szárítsd ki és tedd el grillezéshez. Ezeket is dobhatod közvetlenül a parázsló szénre.
Hasonlóan érdemes eljárni a fűszernövényekkel is. Az ízesítőket ugyanis nemcsak a pácoláshoz, hanem a füstöléshez is használhatod. A fás szárú, szárított fűszerek működnek a legjobban, hiszen ezek adnak számottevőbb füstöt. Vörös húsokhoz például használhatsz rozmaring ágakat, kakukkfüvet vagy a zsályát. Szárnyasokhoz az oregánó, a petrezselyem és a tárkony ajánlott, míg vad húsokhoz a fahéj is jó választás, főleg abban az esetben, ha gyümölcsmártást, lekvárt is kínálsz hozzá.
A füstölés egy izgalmas ízesítő játék, amellyel megéri kísérletezni, mert egészen különleges eredmények születhetnek. Gazdagítják az éltelek ízét, miközben nem nyomják el az eredeti aromákat!
Ha szeretnél többet megtudni a füstölésről, és egy profi séftől lesnéd el a kamado grillek használatát, akkor téged is vár a Szezonnyitó Grillfesztivál és Vásár 2025. március 22-én!